Başbakan Erdoğan Açıklaması

Sosyal Demokrat Parti yetkilileri, Birlik Partileri ile imzaladıkları koalisyon sözleşmesini konferanslar düzenleyerek 474 bin 820 parti üyesine anlatmaya çalışıyor.


Almanya'da Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU ile koalisyon hükümeti sözleşmesi üzerinde anlaşmaya varan SPD'nin, 6-12 Aralık'ta parti içinde düzenleyeceği "mini referandumda" 474 bin 820 üye, Hristiyan Birlik partileriyle koalisyon hükümeti kurulup kurulmaması konusunda karar verecek.

Oylama öncesinde 32 bölge konferansı düzenlemeyi planlayan SPD yönetimi, bu toplantılarda üyelerinin endişelerini gidermeye çalışacak.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, partisinin ilk olarak Hofheim'da düzenlediği bölge konferansında partililere seslenerek, koalisyon sözleşmesi için destek istedi.

Hristiyan Birlik partileri ile yürüttükleri müzakerelerde hedefledikleri birçok değişikliği koalisyon sözleşmesine koymayı başardıklarını anlatan Gabriel, "Sosyal Demokratların politikaları bu sözleşmeye damga vurmuştur. Kendimizle gurur duymamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Gabriel, özellikle istihdam politikaları ve emeklilik düzenlemeleri konusunda önemli başarılar elde ettiklerini savundu.

Geleneksel olarak SPD'nin sol kanadını temsil eden Hessen Eyaletii Parti Teşkilatı Başkanı Thorsten Schäfer-Gümbel de konuşmasında koalisyon sözleşmesine destek verdi ve SPD'nin 22 Eylül genel seçimlerinde yüzde 25,7 oy almasına rağmen koalisyon sözleşmesinde "az olandan çok şey çıkarmayı başardığını" kaydetti.

Öte yandan, Alman Sol Parti'den SPD üyelerine koalisyon sözleşmesine "hayır" oyu vermeleri çağrısında bulunuldu. Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping, Saarbrücken Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, SPD'nin seçim kampanyasında verdiği sözleri koalisyon sözleşmesinde yerine getirmediğini savundu.

- Oylama 6 Aralık'ta başlıyor

SPD'de 474 bin 820 üye koalisyon sözleşmesi hakkında 6 Aralık'tan itibaren mektup yoluyla oylarını verebilecek. Oy verme işlemi 12 Aralık gecesi son bulacak. Oy sayım işlemlerinin 14 Aralık'ta tamamlanması ve sonucun akşam saatlerinde kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

SPD'deki mini referandumun geçerli olabilmesi için katılımın yüzde 20'yi geçmesi gerekiyor. SPD üyelerinin koalisyon sözleşmesine onay vermesi durumunda, koalisyon ortakları bu kez bakanlık dağılımını ve bakanların isimlerini belirleyecek. Yeni hükümetin 17 Aralık'ta göreve başlaması bekleniyor.

- Kamuoyu koalisyonu destekliyor

Son kamuoyu anketleri, SPD tabanının koalisyon sözleşmesinden memnun olduğunu gösteriyor. "Emnid" adlı araştırma şirketinin N24 haber kanalı için yaptığı ankete göre, SPD üyelerinin yüzde 68'inin koalisyon sözleşmesi için "evet" oyu kullanması bekleniyor.

Ankete göre, SPD seçmeninin yüzde 72'si de parti üyelerinin mini referandumda evet oyu kullanacağını düşünüyor. SPD, 2005 yılında yine Hristiyan Birlik patileriyle yaptığı koalisyonun ardından 2009 seçimlerinde büyük hüsran yaşamıştı. Bu nedenle SPD tabanı yeniden Merkel liderliğinde bir koalisyon hükümetine şüpheyle yaklaşıyordu.

Almanya'da genel kanaat SPD üyelerininin koalisyon sözleşmesine onay vereceği yönünde. Ancak mini referandumdan ''hayır'' çıkması durumunda Almanya'da koalisyon görüşmeleri yeniden tekrarlanacak.

Kaynak: AA