Kayso Kasım Ayı Meclis Toplantısı

KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, sektör bazında hurda teşviki verileceği, katma değer vergi oranlarında indirim yapılacağı yönünde dedikodular olduğunu bu belirterek, "Tüketici alışverişten vazgeçiyor ya da alışverişini erteliyor. Mobilyada KDV düşecek denildiğinde alışveriş yapılmıyor. Bu nedenle perakende sektörüne yönelik sözlerimizde dikkatli olmamız gerekiyor" dedi.


Boydak, KAYSO Kasım Ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin ard arda gelen seçimler nedeniyle önemli bir süreç yaşayacağını ifade etti.

Yerel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin yapılacağını belirten Boydak, ''Önümüzdeki dönemde Türkiye'de önemli bir siyasi gündem olacak. Bu dönemlerde özellikle iktidarda olan partilerimize beklentilerimizi söyleyeceğiz. Kayseri için yapılması gerekenleri ifade edeceğiz. Kayseri'nin bölgesel güç olmasını kesintiye uğratmadan devam ettirmek istiyoruz'' dedi.

Kredi kartına taksitlendirmeye yönelik yapılan sınırlandırma uygulamasında taslağın makul olduğunu dile getiren Boydak, bundan sonra ek bir düzenlemenin yapılmasının sorun oluşturacağını kaydetti.

Boydak, sektör bazında hurda teşviki verileceği, katma değer vergi oranlarında indirim yapılacağı yönünde dedikodular olduğunu bu belirterek, "Tüketici alışverişten vazgeçiyor ya da alışverişini erteliyor. Mobilyada KDV düşecek denildiğinde alışveriş yapılmıyor. Bu nedenle perakende sektörüne yönelik sözlerimizde dikkatli olmamız gerekiyor. Perakende sektörü sanayi sektörünü ayakta tutuyor" dedi.

Tüketim harcamalarıyla ilgili hükümetin, otomotiv, elektrik-elektronik eşyalar, beyaz eşya ve mobilya alışverişlerinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun yaptığı bir sınırlama taslağının olduğunu ifade eden Boydak, şöyle devam etti:

"Biz bu konuyla ilgili şunu söyledik: Evet bir düzenleme yapılması icap ediliyorsa tamam yapın ama bu düzenleme piyasayı çok sıkılaştırmadan olmalıdır. 2009 yılında sıkılaştırma, 2008 yılındaki Amerika'da yaşanan durumdan sonra Türkiye'de tüketim adeta dondu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ekonomik örgütleri tüketimi özendirmek için sayfalarca reklamlar yaptı. Bu dönemi çok iyi bir şekilde ayarlayıp tüketim alışkanlığını kaybetmemeliyiz, iç tüketim bizlerin dinamiğidir. Burada biz ülkenin cari açığı, borçlanma, bütçe açığı gibi konularında saygılıyız. Sıkılaştırmayı destekliyoruz. Ama oradaki düzeni iyi korumak gerekir. Taslak biraz makul gibi geldi. Bir takım ürün gruplarında 6 taksit, bir takımında 12 taksit, otomotiv alışverişinde bir miktar peşinat gibi görünüyor. Artık bundan sonra bir ek düzenleme gelmemesi gerekir."

Kaynak: AA