Karzai'den Abd'ye Kınama

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, ABD güçlerinin Helmand'da bir eve insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıyı kınadı.


Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Karzai, ABD'yi sert ifadelerle kınayarak son saldırının, ABD güçlerinin Afgan sivillerin hayatına saygı göstermediğinin bir işareti olduğunu ifade etti.

Açıklamada Karzai'nin "Yabancı askerlerin ülkemizdeki bu keyfi saldırıları ve eziyetleri devam ettiği sürece İkili Güvenlik Anlaşması imzalanmayacaktır" ifadesine yer verildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Eymel Feyzi de saldırının ABD güçlerinin Afgan Halk Meclisi'nin kararlarına ve Afgan sivillerin yaşam hakkına saygı göstermediğinin bir kanıtı olduğunu söyledi.

Sabah saatlerinde Amerikan insansız hava arçlarının, sivillerin yaşadığı bir eve düzenlediği saldırıda, bir çocuk hayatını kaybetmiş yine aynı aileden iki kadın da ağır yaralanmıştı.

Geçen günlerde ABD askerlerinin 2014 sonrasında bu ülkede kalıp kalmayacağı konusunu görüşmek üzere toplanan Afgan Halk Meclisi, Amerikan kuvvetlerinin Afganistan'da kalmasına onay vermişti. Ancak Hamid Karzai, İkili Güvenlik Anlaşması'na imza atmadan önce ABD güçlerinin Afgan sivillerin evlerine baskın yapıp yapmadığını görmek için bir süre bekleyeceğini dile getirmişti.

Afgan siyasiler, Washington'ın da talep ettiği ABD askerlerinin 2014 sonrasında Afganistan'da kalmasına olanak sağlayan İkili Güvenlik Anlaşması'nın yıl sonuna kadar imzalanması için bastırırken, Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, sözkonusu anlaşmayı kısa zamanda imzalamayı reddediyor.

Kaynak: AA