'Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı Danışma Konseyi' Toplantısı

TÜSİAD’ın Haziran ayında Şırnak'ın Cizre ilçesine gerçekleştirdiği ziyaretle birlikte oluşturulan 'Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı Danışma Konseyi'nin ikinci toplantısı Batman’da gerçekleştirildi.

'Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı Danışma Konseyi' Toplantısı

TÜSİAD, TÜRKONFED işbirliği ile çözüm sürecinin iktisadi ayağının güçlendirilmesi ve sahiplenilmesi amacıyla, 25 Haziran 2013 tarihinde Cizre’de gerçekleştirdiği zirvede kurulan zirvenin ikinci toplantısı Batman'da yapıldı. Zirvede, bölgenin iktisadi olarak kalkınması yönünde atılabilecek adımlar, bölgede yatırımın önündeki engeller, iş dünyası temsilcileriyle birlikte değerlendirilerek, bölgeye potansiyel yatırım olanakları ele alındı. Toplantının açılış konuşmalarını, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça gerçekleştirdi.

TÜRKKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça yaptığı konuşmada, adı barışla anılan bir süreçte Batman’da birlikte geleceğe yönelik planları, paylaşıyor olmaktan mutlu olduğunu ifade etti.

Onatça, "Türkiye kendi içinde barışı sağlamanın bedelini ağır ödedi.

Kaybedilen canlara paha biçilemeyeceğini biliyoruz. Hiç bir maddi değerin bir ananın yanan yüreğindeki acıyı ödeyemeyeceğini biliyoruz. Bu nedenle bugünkü barış ve huzur ortamının değerinin çok büyük olduğu kanaatindeyiz. Bölgede bugün esen olumlu hava, bölgenin yatırım imkanlarının da konuşabilmesine sahip olur. Cizre’den sonra Batman'daki bu toplantıya iş insanlarının gösterdiği yoğun ilgi bu durumun canlı bir kanıtıdır. Bu çalışmalarımızın temel vurgusu hedeflediğimiz gibi 2023 yılında 2 trilyon kadar bir büyüklüğe ulaşabilmemiz ihracatımızı 500 milyar dolara, kişibaşı gelirimiz de 25 bin dolara çıkarabilmemizdir. Bir başka ifade ile ülkemizin orta gelirli tuzağından kurtulması için bölgesel farklılıkları kapatmamız gerekmektedir. Türkiye uzun yıllardan beri kanadı kırık bir kuş gibi uçmaya çalıştı. Şimdi bütün dileklerimiz barış merheminin bu yarayı iyileştirmesi yönündedir. Raporumuz Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulması için bölgesel farklılıkları kapatmak gerektiği vurgusunu içeriyor. Eğer Doğu ve Güneydoğu'daki illerimiz kalkınırsa bu batıdaki illerimizin yararınadır. Çünkü bu sayede doğuda oluşacak pazar hacmi batıda üretim yapan girişimcinin de işinin gelişmesini sağlayacaktır” dedi.

Daha sonra konuşma yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ise, yapılan toplantıların yıllarca şiddetle, terörle anılan bölgenin artık ekonomik kalkınma refah ve yatırım fırsatları ile anılacak bir bölge haline gelmesinde ısrarlı talepleri ve iradelerini açıkça gösterdiğini söyledi.

Yılmaz, "Bölgede iş ve yatırım yapılabilir bir huzur ortamını sağlanmasına temel oluşturan çözüm sürecine inanıyor ve bu konuda güçlü bir desteğin oluştuğunu da memnuniyetle gözlemliyoruz” şeklinde konuştu

Açılış konuşmalarının ardından Dicle Kalkınma Ajansı, TRC2 Bölgesi’nin kapsadığı Mardin, Batman, Siirt, Şırnak illeri yatırım ortamıyla ilgili bir sunum yaptı. Toplantı kapsamında iş dünyasının gözünden yatırım ortamının değerlendirildiği panel yapıldı. Panelin moderatörlüğünü TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tarkan Kadooğlu yaptı.

Dünya Bankası Kıdemli Finans Uzmanı Alper Oğuz ise panelin ardından gerçekleştirdiği sunumunda, sosyal ve ekonomik kalkınma parametreleri açısından bölgedeki yatırım ortamını değerlendirdi.

Batman Yeni Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya, Batman Valisi Yılmaz Arslan, Batman Sanayi Ticaret Odası Başkanı Kadir Demir ve Batmanlı iş adamların yanı sıra Mustafa Koç ile Belçika ve Endonezya Büyükelçileri de katıldı.

Kaynak: İHA