Turizm Platformu Saha Çalışmasını Tamamladı
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Platformu, Şanlıurfa turizmini güçlendirmek, bu alanda yaşanan sorunları yerinde görmek ve çözümü için bir süre önce başlattığı info gezisini saklı kalmış kanyon ve şelalelerin de bulunduğu yukarı Fırat havzasıyla sonlandırdı.
Cevahir Asuman Yazmacı başkanlığında uzun süredir çalışmalar yürüten Turizm Platformu, Şanlıurfa’nın görülmemiş güzellikleriyle de karşılaştı. Siverek ve Adıyaman güzergâhı arasında tekneyle gezi düzenleyen platform üyeleri Chicago kartallarının, sular altında kalmış kilisenin, tapınakların oyma kayaların, bülbülyuvalarıyla dolu şelalelerin bulunduğu güzellikleri bünyesinde barındıran Siverek Takoran Köyü bölgesini gezdi.
Bugüne kadar fark edilmeyen bu tarihi güzelliklere geziye katılan turizmciler, tur düzenleme kararı aldı. Siverek kaymakam Hamza Erkal ile birlikte sular altında kalmış tarihi ve doğal güzellikleri birlikte gezen platform üyeleri bölgenin turizme kazandırılması için çalışmalara başladı.
ADA DEĞİL KÖY
3 tarafı sularla çevrili Takoran köyüne konuk olan kaymakam beraberindeki platform üyelerini burada köy muhtarı Sıtkı Köprüdüz karşıladı. Organik tarımın yapıldığı ve birçok çeşit meyvelerinde organik olarak üretildiği köy filim platoları için kaçınılmaz güzellikte yer alıyor. Nar üretiminden Armuta kadar meyve çeşidini organik olarak üreten köy halkı bölgenin turizme kazandırılmasını umut ediyor.
Bugüne kadar geç kalındığından yakınan Muhtar Sıtkı Köprüdüz, “Bulunduğumuz köyün yakınında sular altında kalan tarihi 2 Taşköprü bulunmaktadır. Bununla kalmayıp az ilerisinde Ermenilerin yaşadığı bir şehir olduğunu düşünüyoruz. Sular altında kalan kilise yaşam alanlarının bulunduğu mağaralar ve Meryem ana siluetinin yer aldığı büyük kaya bize bunu işaret ediyor” dedi.
Platform üyelerine eşlik eden Siverek Kaymakamı Hamza Erkal, bölgenin turizme kazandırılması için gerekli alt yapı çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, bölgede faaliyet göstermesi için Siverek Kaymakamlığınca tekne alındığını alınan teknenin önümüzdeki günlerde geleceğini söyledi.
Kaymakam Erkal, Turizm Platformuyla ortak hareket etmek istediklerini de sözlerine ekledi.
Adıyaman Gerger ilçesinde Gerger kaymakamı Ömer Bilgin’in daveti üzerine ziyarette bulunan platform üyeleri Gerger kaymakamlığınca yaptırılan şahin tepesi adlı kıl çadırlara konuk oldu.
Turizm Platform Başkanı Cevahir Asuman Yazmacı info gezilerinin sonuncusu olan yukarı Fırat havzası gezisi sonrası yaptığı açıklamada Şanlıurfa’nın sayılamayacak tarihi ve doğal güzelliklerle dolu olduğunu Şanlıurfa Turizmine oluşturulan yeni destinasyonun rapor haline hazırlayarak TÜRSAB üyeleri başta olmak üzere kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getirdi.
Asuman Yazmacı, “Daha önce Harran Soğmatar, Şuayp şehri,Hanel Bağrur,Halfeti, Birecik,Göbeklitepe ve Şanlıurfa kent merkezindeki tarihi ve turistik yerlerimizin ardından bugün kentimizin başka bir güzelliği olan yukarı Fırat havzasındayız. Yıllardır bölgede turizm alanında çalışma yapılmamış gezilerimizin tümünde olduğu gibi buraların da turizme kazandırılması için alt yapı eksikliğinden tutun turizmin her alanına kadar olan konuları rapor haline getireceğiz. Oluşturduğumuz bu raporları kamuoyu ile paylaşacağımız gibi ilgili kurum ve kuruluşların bu yönde yapmış olduğu çalışmaları takip edeceğiz. Çalışmalarımız raporla kalmayacak çözümü noktasında tıkanan yerleri kamuoyu ile paylaşıp destek almayı planlıyoruz. Şanlıurfa anlatmakla bitmeyecek kadar tarihi ve doğal güzelliklerle dolu Sağlık Turizminden Eko turizmine İnanç Turizminden Kültür Turizmine kadar çok ama çok büyük bir potansiyel var. Umarım aylardır üzerinde çalıştığımız bu projemiz ilgilileri tarafından da ilgi görür ve kentin turizm pastasından hakkettiği payı almasına bir adımda onlar katkıda bulunmuş olur” diye konuştu.