Başkan Aday Adayı Şahin Açıklaması

Bitlis’in Tatvan Belediye Başkan Aday Adayı ve Bitlis Genç İş Adamları (BİGİAD) Bitlis Şube Başkanı İnşaat Mühendisi Cengiz Şahin, Tatvan’ın çarpık bir yapılaşmaya sahip olduğunu bu nedenle göreve gelmeleri durumda ilk yapacakları işlerine başında imar projesinin olduğunu söyledi.

Başkan Aday Adayı Şahin Açıklaması

Göreve gelmesi durumunda Tatvan’ın imarını sil baştan yapacaklarını belirten Cengiz Şahin, hedeflerinin Bitlis-Tatvan arasında bulunan Rahva bölgesini de içine alacak çağdaş, yaşanabilir ve uygulanabilir bir imar hazırlamak ve akabinde belediyeye ait imar yönetmenliğini çıkartmak olduğunu belirtti.

“Tatvan ilk kurulduğu yılarda az sayıda bina olduğu halde alt yapı ve imar olarak mükemmel bir durumdaydı. Bugüne değin gelen yönetimler imar konusuna gerektiği ilgi ve özeni gösteremediler. Tatvan, çağdaş bir kent görümüne kavuşturulması gerekirken imar tadilatı ve imar uygulamalarında yapılan hatalarla çarpık kentleşen bir görünüm almıştır.” Diyen Şahin, “Tatvan ilçemiz halen 1960‘lı yılarda yapılan ve bugünün şartlarına hitap etmekten fersah fersah uzak olan imar kullanılmaktaydı. 2004 yılında yapımına başlanan ve nihayet 2009 yılı sonlarına doğru bitirilen yeni imar da şehrin ihtiyaçlarına cevap vermekten çok uzak. Ayrıca belediye meclisince uygun görülen yerlere imar tadilatları yapılmaya başlandı ve bununla imarımız tamamen yamalı bir hal almaya başladı.

Çok uzun süre alan ancak çağdaş şehircilik anlayışından çok uzak olan bu imar planı ömrünü çok kısa sürede yitirdi. Tatvan ilçemize sil baştan yeni bir imar planın hazırlanması gerekmektedir. Gelmemiz halinde ilk yapılacak ilk şey yeni ve Rahva’yıda içine alacak çağdaş ve yaşanabilir, uygulanabilir bir imar hazırlamak ve akabinde belediyeye ait imar yönetmenliğini çıkartmaktır. Tatvan’ın gelişimi düşünülerek(40-50 yıllık); işin uzmanlarınca hazırlanacak olan ve kamuoyuna sunulacak taslak çalışmasından sonra kesinleşen değerlere göre yeni imar oluşturulmalıdır. Tatvan ilçemizin mücavir alan(İdari sınır) sınırları da yeniden belirlenmeli ve yeni imara açılacak olan yerlere öncelikle alt yapı çalışmalarının yapılarak iskâna imkân tanınması sağlanmalıdır” diye konuştu.

“10 YILDIR TEK BAŞIMA TATVAN’IN AFET SORUNUYLA BAŞ ETMEYE ÇALIŞIYORUM”
Tavan’ın önemli sorunlarından başında afet sorunu geldiğini açıklayan Cengiz Şahin, bu sorunu çözmek için 10 yıldır bireysel olarak çaba sarf ettiğini ifade ederek, “Sadece afet değil kıyı kenar çizgisi içinde 10 yıldır neredeyse tek başıma mücadele etmekteyim. Son yıllarda çalışmalarımı Tatvan Sanayi ve Ticaret Odası çatısı altında yürütmekteyim. En son kıyı kenar çizgisi ihale edildi. Şuanda detayları veremeyeceğim ama afet kotunda da Allah’ın izni ile sona yaklaştık” dedi.

Afet kotunun ivedilikle 1655 metre kotundan 1652 metre kotuna geriletilmesi gerektiğinin altını çizen Şahin, “Yasa ve yönetmenliklerde afet kotunda kalan alanlara hizmet götürülemez denmektedir şayet bu kot olayı devam ederse askeri lojmanlarda yaşayanlar dahil belediye bir çok vatandaşına hizmet götürmeyi kesmek zorunda kalacaktır. Benden desteklerini esirgemeyen Muhtarımıza ve STK’lara da çok teşekkür ediyorum. Bu kent için herkesi bir uzman olarak görmekte olduğumuz hemşerilerimizin desteğini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“VAN GÖLÜ VE NEMRUT TURİZME KAZANDIRILACAK”
Tatvan’ın konum itibariyle çok önemli bir bölgede yer aldığına değinen Cengiz Şahin, Tatvan’da gerek turistik gerekse inanç turizmi açısından Van Gölü ve Nemrut gibi önemli kaynaklara sahip olduklarını ve bu kaynakların yapılacak olan projelerle turizme kazandırılacağını ifade eden Şahin, “İlimiz ve ilçemiz turizm kenti ilan edilmesine rağmen Van Gölü havzasının yüzde 90’nı afet ve kıyı kenar çizgisi nedeni ile turizme açılamamaktadır. Turizm kenti olacaksak ivedilikle bu alanların turizme açılması gerekmektedir. Nemrut Krater Gölü ile ilgili gerekli turizm çalışmalarının yapılabilmesi için sit yada milli park sınırlanın kesinleştirilmesi ve bu bölgenin yollarının yapılarak yaz (çim kayağı) ve kış turizmine kazandırılması gerekmektedir. Afet kotunun ivedilikle 1655 metre kotundan 1652 metre kotuna geriletilmesi gerekmektedir. Van Gölünün daha verimli kullanılması için deniz otobüsünün getirilmesi ve yapımı devam eden yük gemilerinin bir an önce bitirilerek ekonomiye kazandırılması gerekmektedir. Ulusal ve uluslararası Van Gölü su sporları festivali düzenlenmelidir. Van Gölü’nün içine doğru 2-3 iskele daha yapıp oraların üstünü çelik konstrüksiyondan damperli camdan restorant ve kafeterya yapıp halkımızın hizmetine sunmak. Nemrut Kayak tesislerin yapılmayan 2 etabının da ivedilikle yapılmasını sağlamak için çaba sarf edeceğiz. Jeopark ve jeotermal proje çalışmalarının içindeyim ve yakından takip ediyorum. Jeopark projesinin gerçekleşmesi için belediye ve STK olarak üzerimize düşeni yapmalıyız. Türkiye’de 2’ncisi Nemrut’ta yapılacak olan bu proje kentimize çok yönlü katma değer sağlayacaktır. Jeotermal sondaj çalışmaları başladı o projenin de gerçekleşmesi halinde gerek kentin ısıtılmasında doğal gaza alternatif olarak hem de seracılıkta kentimizin kalkınmasına inanılmaz katkıda bulunacaktır. İstihdam boyutu da ayrı bir katma değer sağlayacaktır. Anlatacağım o kadar çok şey var ki mesela Marina yapılması ve Nemrut krater Gölü üzerinde tekne gezintileri düzenlemek gibi projelerimiz bulunuyor” şeklinde sözlerini amamladı.
Kaynak: İHA