Tırpancı Açıklaması
AYDIN (İHA) Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, ağız ve diş sağlığı problemlerinin hayatı doğrudan tehdit etmediği için genellikle ihmal edildiğini belirtti.
Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, sağlığın bireyin fiziksel, ruhsal ve sosyal bir bütün olarak tam bir iyilik hali olduğuna dikkat çekti. Bireylerin fiziksel sağlığının ise vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkün olabileceğini belirten Tırpancı, “Bu nedenle ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin genel vücut sağlığını da doğrudan etkilemekte, diş çürükleri ile dişeti hastalıkları; kalp- damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı ve kadınlarda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini arttırmakta olup bu sebeple dış ortamla ilişkili olan ağız ve dişlerimizin sağlıklı olması yaşam kalitemiz açısından oldukça önemlidir. Ayrıca bazı hastalıkların ilk ve en önemli belirtileri ağızda görüldüğü için ağız ve diş muayenelerinin düzenli aralıklarla yapılması gerekmektedir.A rtık günümüzde her türlü ağız ve diş tedavileri ile koruyucu sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığı’na bağlı resmi kurumlarımızda verilebilmektedir” dedi.
Ağız ve diş sağlığı problemlerinin hayatı doğrudan tehdit etmediği için genellikle ihmal edilmekte olduğuna işaret eden Tırpancı, “İhmal neticesinde iş kaybına, yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilenmesine, maddi ve manevi zararlara neden olmaktadır. Toplumumuzu ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirmek için eğitim şarttır. Eğitime özellikle küçük yaşlarda başlanmalı, ağız ve diş bakımı alışkanlık haline getirilmelidir. Toplumsal bilincin oluşması ve geliştirilmesinde diş hekimlerinin yanı sıra aileler ve eğitimciler ile basına büyük sorumluluklar düşmektedir. Ağız ve diş sağlığının korunması fazla zaman almayan ve çok maliyet gerektirmeyen bir uygulamadır” diye konuştu.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN
Tırpancı, iyi bir ağız ve diş sağlığı kalitesine ulaşabilmek için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlık haline getirilmesi, sebze ve meyveden zengin, et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi hayvansal gıdaların yer aldığı öğünlerle beslenilmesi önem taşıyor. Günde en az 2 kere, sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce dişler fırçalanmalı ve de günde en az 1 kez diş ipi kullanılmalı. En az 6 ayda bir diş hekimine düzenli olarak kontrole gidilmeli ve teşhis edilen problemlerin hekimin önerisi doğrultusunda tedavisi yaptırılmalı. Halkımızın diş hekimliği fakültesinden mezun, diploması olan diş hekimlerine hijyenik ve güvenilir koşullarda muayene ve tedavi olmaları gerekmektedir”