Mardinli Ekrem Ece’nin Girişimcilik Hikayesi

Almanya’ya 25 yıl önce kaçak yollarla giren Mardinli Ekrem Ece, Almanya’da nasıl patron olduğunu, yaşadıklarını ve tecrübelerini Trabzon’da üniversite öğrencileri ile paylaştı.

Mardinli Ekrem Ece’nin Girişimcilik Hikayesi

Avrasya Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin girişimcilik dersinin konuğu olan Mardin Kızıltepe ilçesi nüfusuna kayıtlı Ekrem Ece, kaçak yollarla 25 yıl önce girdiği Almanya’da bugün nasıl fabrika sahibi olduğunu ve iş tecrübelerini paylaştı. Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Ece, 25 yıl önce Almanya’ya kaçak yollarla gittiğini belirterek “Bugün buraya kendi markası olan biri olarak geldim, ülkemizin de olanakları çok arttı, değişti şimdi burada da yatırım yapacağım” dedi.

25 yıl önce Türkiye’de iş olanaklarının az olduğunu ifade eden Ece “O zaman ülkemizde iş olanakları çok azdı ve geleceğimi düşünerek tüm riskleri göze aldım. Almanya’da ilk yıllarda inşaatta çalıştım, zemin döşeme işi yaptım, ardından da evlendim. Birikimlerimle gıda toptancılığı işine başladım içecek sektöründe pazarlama yaptım. O dönemler Köln şehrinde bir şey dikkatimi çekti. Almanya’da her semtin kendine özgü birası vardır. Köln şehrinin de kendine özgü birası var. Ama bugüne kadar hiçbir yabancı girişimci yeni bir bira üretmemiş yıllardır aynı tadı aynı firmalar sunmuş. Ben firmamım çatısı altında yeni bir markayla bira üretmeye başladım. Kendim ürettiğim için maliyeti düşürdüm ve fıçıda diğer markalara göre on ya da on beş Euro daha ucuza sattım. Bu şekilde piyasaya girdim. Şu an Köln’de ve civar semtlerde bir çok eğlence merkezleri ve restoranlar benim biramı tercih ediyor. Yıllar önce zorluklarla kaçak yollarla gittiğim Almanya’da kendi markamı oluşturdum” dedi.

“Bir şey yapacaksanız her şeyi göze alacaksınız cesaretli olacaksınız, en başında kendinizi inandıracaksınız” diyen Ece “Kendiniz inanmadığınız projeye hiç kimse inanmaz. Ben bu işe kalkıştığımda cebimde çok cüzi miktarda para vardı. Gerisini banka kredisi ile hallettim. Bana banka neden bu kadar para verdi işte buna çok dikkat edin. Ben inandım bankaya da inandırdım. Bundan sonra Türkiye’de de yatırım yapmak istiyorum. Başta İzmir olmak üzere Kocaeli ve Trabzon illerini pilot il seçtim. Bu illerde üst düzey otel ve öğrenci yurtları yapmayı planlıyorum” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA