Malatya Çimento Fabrikası Tartışması

Malatya’da Yazıhan ilçesinin Fethiye beldesi bölgesinde yapılacak olan çimento fabrikası ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Malatya Çimento Fabrikası Tartışması

Çimento fabrikası ile ilgili olarak İnsan Hakları Derneği’nde düzenlene basın açıklamasına CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri de destek verdi.

İnsan Hakları Derneği Malatya Şube Başkanı Servet Akbudak, “Malatya ili Yazıhan İlçesi Fethiye beldesi Eminlik ve Kaklık bölgesinde özel bir firma tarafından entegre çimento fabrikası ve malzeme ocakları projesi gerçekleştirilmek istenmektedir. Fethiye yöresi sakinleri tarafından, İnsan Hakları Derneği Malatya Şubemize yapılan başvuru üzerine, şube yönetimimiz bölgeye giderek, şikayetleri yerinde incelemek üzere başta bölge sakinleriyle görüşmüş ve aşağıdaki tespitleri yapmıştır. Ekonomik yatırım adı altında gerçekleştirilmek istenen, ancak ilgili firmanın kar amacını önceleyen, insan ve çevre faktörünü yok sayan, ileride ciddi çevre ve sağlık sorunlarına yol açabilecek bir proje olabileceği kanaatine varılmıştır. Ham madde, ulaşım ve maliyet unsurları esas alınarak gerçekleştirilmek istenen bu proje, ülkemiz ve dünyadaki örneklerinde olduğu gibi başta sağlıklı çevre ve yaşam hakkı olmak üzere, barınma, beslenme, sağlıklı su kaynaklarına erişim hakkı, ekolojik denge gibi temel yaşam hakkını olumsuz etkileyecek, sağlık ve çevre sorunlarına yol açacaktır. Şimdiden bu ağır sonuçların farkında olan yöre halkı kendi aralarında oluşturdukları platform ile bu projenin iptal edilmesi için değişik demokratik etkinliklerle tepkilerini göstermeye çalışmaktadırlar” dedi.

Akbudak, hazırladıkları rapor hakkında da bilgi vererek şunları kaydetti:
“Kurulması planlanan çimento fabrikası, Fethiye beldesinin 1,5 kilometre kuzey yönünde yüksek bir tepede konumlandırılmak istenmektedir. ÇED raporlarına da yansıdığı gibi yöredeki yerleşim ve tarım alanları sürekli kuzeyden esen rüzgarın etkisi altında bulunmaktadır. Dolayısıyla söz konusu fabrikanın yapılması durumunda, fabrikanın çıkaracağı zehirli gaz ve toz partikülleri, kuzeyden sürekli esen rüzgarın etkisiyle verimli tarım ve yerleşim alanların üzerine çökerek tüm Yazıhan Ovası’nda doğal yaşamı olanaksız hale getirecektir. Ayrıca kurulacak olan çimento fabrikasının yeri, yeraltı su kaynaklarına çok yakın olması, açılacak taş ocaklarında kullanılacak patlayıcıların etkisiyle meydana gelecek sarsıntılarla birlikte çıkan atık maddelerin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını kirleterek ortadan kaldıracak, yöreyi çölleştirerek yaşam alanı olmaktan çıkaracaktır. Çimento üretiminde kullanılan enerji, fosil yakıt ve değişik kimyasal maddelerin yanı sıra üretim esnasında ortaya çıkan zehirli gaz ve toz partiküllerinin yüzde 100 önlenmesinin imkansız olması, kullanılan filtre sisteminin zamanla eskimesi sonucunda zehirli ve zararlı gaz sızıntı oranının daha da artacağı gibi 40 kilometre yarı çapındaki alanı da yaşanılabilir olmaktan çıkararak çok daha ağır sosyal ve ekonomik sorunlara yol açacaktır.”
Akbudak, “Projenin gerçekleştirme girişimi sürecinde yöre halkının onayının alınmaması, bölgede yaşayan insanların ihtiraz hakkının yok sayılması, başlı başına insan hakkı ihlali anlamına gelmektedir.

Yöre halkının tamamı bu projeye karşı çıkmasına, projenin iptali için gerçekleştirilen kampanyada 4 bini aşkın imzaya rağmen yetkililerin ilgisiz ve duyarsız kalması ciddi kaygılara neden olmaktadır” ifadelerini kaydetti.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise Recai Kutan Barajı’nın sulama kanallarının unutulduğunu ve bu yatırımların geciktirildiğini, ancak yöre halkına sorulmadan bölge tarımına zarar verecek projelerin desteklendiğini belirterek, “Bu projeler yapılırken çevre halkının yaşam alanları yok edilirken, o bölgede yaşayanların fikirleri alınmıyor. Malatya’da birçok çevre noktasında bu dönem Malatya talan edildi. Su kaynağımızın yanında bile taş ocağına ruhsat verilen bir dönem yaşanıyor. Bölge halkına sorulmadan projeler hayata geçiriliyor. Fethiyeli vatandaşlarımızın mücadelesini destekliyorum. Fethiye artık turistik bir bölge olmuş durumda. Orada yazlık evler yapılıyor. Yazıhan Ovası tarım için önemli bir bölge. Yatırım yapılacaksa tarımı güçlendirin, insanları destekleyin” dedi.

Toplantıda bulunan Av. Yasemin Hamamcı ve Ali Hamamcı ise çimento fabrikası ile ilgili projenin yargıya taşındığını ve hukuki mücadelenin süreceğini belirtti.

Kaynak: İHA