İbrahimi Açıklaması

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lehdar el İbrahimi, 22 Ocak 2014’te düzenlenmesi planlanan Cenevre 2 barış konferansına katılacak taraflar listesinin henüz netleşmediğini ifade ederek, İran’ın masada bulunup bulunmayacağı sorusunu askıda bıraktı.


BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi, İsviçre’nin Cenevre kentinde ABD’li ve Rus diplomatlarla yaptığı görüşmeler sonrasında basına açıklamalarda bulundu. Cenevre 2 barış konferansına katılacak isimler konusunun hala tartışılmakta olduğunu söyleyen İbrahimi, Suriye hükümeti ve muhalefetine “güven oluşturucu adımlar atmak için konferansı beklememeleri” çağrısında bulundu.

İbrahimi, Cenevre 2’ye gelmek isteyen herkesin gelemeyeceğini ancak bunun bir etkinlik değil, bir süreç olduğunu belirterek, “Yeni Suriye Cumhuriyeti adını verdiğim bu oluşumun yeniden inşa edilmesine katkı sağlamak isteyen herkesin sürecin devam ettiği süre boyunca bunu gerçekleştirebileceğinden eminim” dedi.

İbrahimi’nin Amerikan ve Rus diplomatlarla 20 Aralık’ta tekrar görüşmesi bekleniyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon gün içerisinde düzenlediği basın toplantısında Cenevre 2 konferansının 22 Ocak 2014’te düzenleneceğini açıklamış ve “bütün tarafların Cenevre konferansının başarılı olabilmesi için şimdiden bir takım adımlar atmaya başlaması gerektiğini” söylemişti.
Kaynak: İHA