Bakan Ergün Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin otomobil markası oluşturma sürecinde test merkezinin olmasının son derece önemli olduğunu ifade ederek, “Bu test merkezi konusu da TSE tarafından yerine getirilmektedir” dedi.


Bakan Nihat Ergün ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Hilton Otel’de düzenlenen “Standardizasyonun Küresel Ekonomiye Etkileri Sempozyumu”na katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bakan Nihat Ergün, “TSE ülkemizde, standardizasyon, uygunluk değerlendirme, deney ve kalibrasyon faaliyetlerini tarafsız, bağımsız ve güvenilir bir şekilde sağlayan kurumlarımızdan biridir. Standartlar meselesi ulusal ölçekte düşünebileceğimiz bir konu değildir. Tam aksine küresel bir perspektifle hareket etmemiz gereken bir alandır. Dünyada ekonominin temel bileşimlerinden birisidir standartlar savaşı. Bu yüzden Türkiye olarak standartlara uyum sağlayarak yetinemeyiz. Her alanda lider bir ülke olma hedefine paralel olarak standartları belirleyen ülkeler arasında yer almalıyız. TSE, Avrupa'da daha önce gözlemci statüsüyle katılabildiği standart hazırlama süreçlerine artık en fazla oy oranına sahip 5 standart kuruluşundan birisi olarak katılabilmektedir. Bu durum sanayicimize, Avrupa standartlarının hazırlanmasında ve kabul edilmesi sürecinde söz hakkına sahip olma imkanı vermektedir. Şunu da kabul etmek gerekir ki; İSO'da komitelere katılım noktasında Amerika 600 komiteye katılırken, Almanya 500 komiteye katılırken, biz daha yolun başındayız” diye konuştu.

Yerli otomobil markası oluşturmada TSE tarafından alt yapısı oluşturulan test merkezlerinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, “Türkiye'nin otomobil markası oluşturma sürecinde test merkezinin olması son derece önemlidir. Bu test merkezi konusunda TSE tarafından yerine getirilmektedir. Bu merkez sadece Türkiye'ye değil geniş bir çevreye hizmet verecek niteliktedir. TSE'yi geliştirmeye ve bu şekilde Türkiye ekonomisine ve sanayicilerine katkı sağlamaya devam edeceğiz. Dünyada devam eden standartlar savaşının galiplerinden birisi de Türkiye olacaktır. Bunu bir savaş olmaktan çıkarmak bunu uluslararası bir anlaşma zemini, bir işbirliği zeminine dönüştürmek zorundayız. Eğer böyle bir dönüşüm yaşanacaksa buna Türkiye öncü olmalıdır” şeklinde konuştu.

TSE Başkanı Hulusi Şentürk ise standartların olmadığı bir dünyayı hayal etmenin zor olduğunu ifade ederek, “Standartlar üzerine kurulmuş bir dünya üzerinde yaşıyoruz. Standartlar hayatımızın her alanını sarıp sarmalaşmış durumdadır. Öyle ki değil standartların olmadığı bir dünyada yaşamak böyle bir dünyayı hayal bile etmek imkansız hale gelmiştir. Küresel ekonomik düzeyde ticaretin birinci şartı olan standartlar, tarımdan inşaata, enerjiden ulaşıma, kimyadan sağlık sektörüne kadar hayatın her alanında kullandığımız tükettiğimiz ya da ticarete konu mal ve hizmetlere konu olmaktadır. OECD raporlarına göre dünya ticaretinin yüzde 80'den fazlası doğrudan standartlardan ve teknik düzenlemelerden etkilenmektedir. Ülkelerin standardizasyon dünyalarına etki etmemiz, standardizasyon altyapısının Türkiye'nin lehine belirlememiz arkasından çantayı elimize alıp bu pazarlara girmemiz gerekmektedir. Bunun içinde bu çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA