40 Yılda Topladığı Antikaları Lokantasında Sergiliyor

Rizeli Ahmet Oflu, yaklaşık 40 yılda topladığı 3 binin üzerindeki antika eşyayı, yöresel yemek hizmeti verdiği lokantasında sergiliyor.


Oflu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antika eşya toplamaya hobi olarak başladığını belirterek, "Küçüklüğümden beri topladığım eşyaları yöresel yemekler eşliğinde kültür belgeli işletmemde sergiliyorum." dedi.

İnsanların çeşitli koleksiyonlarla uğraştığını ifade eden Oflu, "Ben elime geçen ve antika değeri olan her şeyi biriktirdim. Bir süre sonra da topladığım bu eserleri insanlarla paylaşmak istedim. Bu nedenle 15 yıldan bu yana topladığım çeşitli eserleri iş yerimde sergiliyorum" diye konuştu.

Oflu, eserleri lokantada sergilemesinden dolayı müşterilerinden olumlu tepkiler aldığını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Dükkanımızı bir müze gibi düzenlediğimiz için müşterilerimiz çok hoşnut oluyor. Burada kendilerini geçmişte gibi hissediyorlar. Müşterilerim de bundan oldukça memnun. Hatta yurt dışına giden bazı müşterilerim bizi oralarda Rize'ye geleceklere tavsiye ediyorlar. Ben de bize uğrayan yabancı misafirlerimize ve başka illerden gelenlere açtığım anı defterini imzalatıyorum. Anı defterine yazılanlara kanaat notu gözüyle bakıyoruz. Bugüne kadar 10 ciltte anı defterine misafirlerimiz görüşlerini yazdı."

Antika değeri bulunan eserlere sahip olmak ve onları insanlarla paylaşmaktan mutlu olduğunu belirten Oflu, "Tarihi eserlerin üzerindeki işçiliği gördükçe, geçmişte bunlara dokunan insanları düşününce heyecanlanıyorum" ifadelerini kullandı.

Rize'de herkesin antika eşya merakını bildiğini, bu nedenle eski bir eşya gördüklerinde kendisine haber verdiklerini anlatan Oflu, "Eserlerin peşinde koşamıyoruz tabiki ama arkadaşlarımız bazen eski bir ev yıkılırken beni arayıp 'eski bir konakta yıkım var, içinde işine yarar bir şey olabilir' diyorlar. Bazen de başka illerde gezerken tarihi bir eser görünce alıp bana getiriyorlar" dedi.

- "Musluk koleksiyonum beni heyecanlandırıyor"

Oflu, iş yerinde çoğunluğu Osmanlı dönemine ait 3 binin üzerinde antika eser bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Sahip olduğum eserler arasında musluk, kasatura, fotoğraf makinası, silah, kıyafetler, kilim, takı, aydınlatma araçları, radyo, eski para, mutfak araç gereçleri, ev eşyası gibi pek çok çeşit var. Sahip olduğum eserlerin envanter çalışmasına devam ediyorum. İnsanlara sunabileceğimiz vitrin içerisinde muhafaza edebilebilecek eserlere ağırlık veriyorum. Özellikle 30 çeşide yaklaşan musluk koleksiyonum beni heyecanlandırıyor. Elimden geldiğince yeni parçaları da koleksiyonuma katıyorum."

Eserlerin fotoğraflarını çektiğini belirten Oflu, "Çektiğim fotoğrafları bir kitapta toplamayı düşünüyorum. Ayrıca elimdeki eserlerden burada teşhir edemediklerimi ileride kurmayı düşündüğüm yaşam müzesinde daha geniş kapsamlı göstermek istiyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu projeyi hayata geçirmek nasip olur" diye konuştu.

Kaynak: AA