Türkiye 2. ahlak Şurası

Türkiye Yazarlar Birliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Türkiye 2. Ahlak Şurası'nın sonuç bildirgesi yayımlandı.


Üç gün süren şuranın sonuç bildirgesi Bera Otel'de gerçekleştirilen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

Doç. Dr. Musa Kazım Arıcan, Tertip Komitesi adına sonuç bildirgesini okudu. Arıcan, bildirgede, ahlakın insan fiilerinin tüm boyutlarını kapsadığı ve şahsiyetin ancak ahlak temelinde sağlıklı olarak geliştiğinin yer aldığını söyledi.

Sonuç bildirgesinde ahlakın, toplumsal ve siyasal hayatta yeniden etkin şekilde yer alması gerektiğinin belirtildiğini anlatan Arıcan, Peygamber'den sonra İslam toplumlarında siyaset ve ahlakın her zaman arzu edilen ölçüde bir araya getirilemediği konusunun ele alındığını dile getirdi.

Siyasetin ahlakını sadece siyasetçinin tayin etmemesi gerektiği belirtilen bildiride, şu ifadelere yer verildi:

"Ahlak mutlu olma, siyaset ise mutlu kılma çabasıdır. Ahlak, siyaseti etkilemeli ve yönlendirmelidir. Ahlakın insan hayatında yeniden merkez olacağı bir dünya ve siyaset düzeni inşa edilmelidir. Din ile ahlak doğuşları ve çevrildikleri gaye itibarıyla birbirinden ayrılamaz. Ahlaklı olmanın esas yolunu ilahi emirlerde bulmak mümkündür. Şüphesiz ki tek tip Batı siyasetinden ve ahlakından söz edemeyiz. Ancak bugün Batının dış politikada çifte standarda sahip olduğu ve ahlak ilkelerini ekseriya dikkate almadığı ortadadır. Tüm toplumlar için ortak bir ahlak dili oluşturulmalıdır. Batı hukuku ve araçsal aklı çerçevesinde oluşturulan BM, IMF, Dünya Bankası gibi üst kurumlar gayri ahlaki karar ve davranışlar sergilemektedir. Adı geçen müesseseleri denetleyen üst mekanizmalar bulunmamaktadır. Bu noktada görev yine ahlaka ve insanlığın vicdanına düşmektedir. Müslüman toplumların içinde bulunduğu karmaşadan kurtulmak için ahlak-siyaset ilişkisi yeniden ele alınmalıdır. Müslüman toplumların siyasî meselelerine çözüm önerileri öncelikle İslami kaynaklar temelinde aranmalıdır. Ancak bu yolla bize ait olanın bize dair olanla çözümü sağlanabilir. İnsanlığın sorunlarından tüm insanlar sorumludur."

Toplantıya, TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, TYB Konya Şube Başkanı Ali Köseoğlu, Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı ve İl Müftüsü Şükrü Özbuğday katıldı.

Kaynak: AA