Türkiye, Afet Yönetiminde Rol Model

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı , Türkiye'nin insani yardımlarda geliştirdiği model ve geldiği noktanın HOPEFOR Girişimi'nde takdirle karşılandığını bildirdi.


AFAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye, Dominik, Katar ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi işbirliğiyle hayata geçirilen ve "uluslararası küresel hızlı müdahale kabiliyeti" oluşturulmasını amaçlayan HOPEFOR Girişimi 3. Uluslararası Konferansı çerçevesinde, AFAD Başkanı Fuat Oktay ikili görüşmelerde bulundu.

Oktay, bu kapsamda Karayipler Afet Acil Durum Yönetimi Ajansı Genel Sekreteri Richard Thompson ve Acil Operasyonlar Yöneticisi Earl Arthurs, Dominik Cumhuriyeti Acil Durum Operasyonları Merkezi Başkanı Tuğgeneral Juan Mendez Garcia ile Sivil Savunma Başkanı Luna Paulino, Katar Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Kalkınma Departmanı Direktörü Büyükelçi Ahmed Bin Mouhamad Al-Marikhy, Küba Sivil Savunma Ofisi Başkanı Tümgeneral Ramon Pardo Guerra ve Şili Ulusal Acil Durum Ofisi Direktör Yardımcısı Juan Claduio Aldea ile görüştü.

Görüşmelerde Oktay, Türkiye'nin afet ve acil durumlarda geliştirdiği insani yardım modeli ile 200 bini barınma merkezlerinde olmak üzere 600 binin üzerindeki Suriye vatandaşının durumu hakkında bilgi verdi.

- Bilgi ve tecrübe paylaşımı talebi

CDEMA Genel Sekreteri Thompson ise 18 üye ülkeden oluşan Barbados merkezli ajanslarının oluşumu, teşkilat yapısı, bölgede yaşanan afet ve acil durumlardaki rolü ve etkinliği hakkında bilgi vererek, Türkiye'yi 8'incisi düzenlenecek Kapsamlı Afet Yönetimi Temalı Karayipler Yıllık Konferansı'na davet etti.

AFAD'ın çalışma, plan ve projelerinden çok etkilendiklerini bildiren Thompson, hazırladıkları 2014-2023 ilk 10 yıllık stratejik plan için teknik destek, yönetim bilgisi aktarımı noktasında işbirliği ve kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer konusunda bilgi ile tecrübe paylaşımı talebinde bulundu.

Oktay da teknik işbirliği noktasında her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ve bu kapsamda gelecek günlerde iki ülke arasında mutabakat zaptı imzalanmasını planladıklarını kaydetti.

Temaslar çerçevesinde, Türkiye ve Katar arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda AFAD'ın etkinliği ile koordinasyonuna işaret edilerek, Türkiye'nin Katar için rol model oluşturduğu belirtildi.

Katar heyetinin, ocak ayında AFAD'ın yapısı, çalışma sistemi ve stratejilerinin aktarılacağı organizasyonun ülkelerinde gerçekleştirilmesi önerisi de olumlu karşılandı.

Suriye ve Türkiye'deki Suriyelilerin durumunun da ele alındığı görüşmede Katar heyeti, AFAD'ın bu konuda yürüttüğü çalışmalardan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, her türlü yardım ve işbirliğine hazır olduklarını vurguladı.

Konferans kapsamında, Küba'nın da HOPEFOR Girişimi'ne üye olma isteği ele alınarak, yeni katılımcı ülkelerle işbirliğinin geliştirilmesi üzerinde duruldu.

Kaynak: AA