Kızamık Kontrol Altında

Sağlık Bakanlığı, mart ayı ortalarında haftada 350 vakanın görüldüğü kızamığın kontrol altına alınmaya başlandığını açıkladı.


Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, "Son 3 aydır artış yok, haftalık vaka sayısı 20'ye kadar indi" dedi.

Torunoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa kaynaklı kızamık vakalarındaki artışın alınan önlemler sayesinde önlenebildiğini söyledi.

Mart ayı ortalarında haftada 350'ye çıkan vakalarda büyük düşüş görüldüğünü ifade eden Torunoğlu, "Son 3 aydır artış yok, haftalık vaka sayısı 20'ye kadar indi" dedi.

Vakaların önemli bir bölümünü aşı zamanı gelmeyen sıfır yaş grubundakilerin oluşturduğunu anlatan Torunoğlu, Bilim Kurulunun kararı çerçevesinde daha önce ilk dozu 12. ayda yapılan kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısının 9. aya alındığını, 12. ayda bir doz aşı daha yapılmaya başlandığını anımsattı.

Daha önce ilkokul 1. sınıfta yaptıkları aşıyı ana sınıfına çektiklerini, askerleri de aşıladıklarını anlatan Torunoğlu, şu bilgileri aktardı:

"Vaka çıkan yerlerde kontrol aşıları da yapıyoruz. Yani bir vakanın temaslılarını ya da ailesindekileri de aşılıyoruz. Ayrıca dezavantajlı gruplar dediğimiz toplumdaki belirli bir sosyo-ekonomik düzeyin altındaki kişilere de ulaşıyoruz. Alınan önlemler çerçevesinde bugüne kadar 4 milyona yakın aşı yaptık."

Torunoğlu, geçen yıl 349 kızamık vakası görüldüğünü, bu yılki vaka sayısının ise 7 bin 100'e ulaştığını bildirdi.

Kaynak: AA