Cenevre'de 'Kritik' Nükleer Zirve

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi beş ülke ve Almanya'nın dışişleri bakanları, İran'ın nükleer programını sınırlamaya yönelik müzakereler için İsviçre'nin Cenevre kentinde toplandı.


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry üç gündür daha alt düzeyde yürütülen görüşmeler için Cumartesi sabahı Cenevre'ye geldi.

Görüşmelere Çin, Rusya, Almanya, İngiltere ve Fransa'nın dışişleri bakanları da katılıyor. İran'ı, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif temsil ediyor.

Müzakerelerde, İran'ın uranyum zenginleştirme programının sınırlandırılması karşılığında bu ülkeye yıllardır uygulanan yaptırımların hafifletilmesini öngören bir plan üzerinde uzlaşma aranıyor.

İran, santralleri için uranyum zenginleştirmeye devam etmek istiyor ve nükleer programının elektrik enerjisi üretme amaçlı olduğunu söylüyor.

Bazı ABD'li siyasetçiler, Cenevre görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması halinde İran'a yaptırımların ağırlaştırılmasını istiyor ve bunun için Kongre'ye yasa teklifi sunacaklarını söylüyor.

Müzakereciler Çarşamba gününden bu yana iki tarafın da kabul edebileceği bir formül üzerinde çalışıyordu.

Görüşmelerin Cuma günü tamamlanması planlanmıştı. Müzakerelerin uzaması, uzlaşma sağlanabileceği umutlarını artırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kerry'nin tarafların pozisyonlarını birbirlerine yakınlaştırma amacında olduğu belirtildi.

Müzakereler başlamadan önce dini lider Ayetullah Hamaney, İran'ın nükleer haklarından "zerre kadar" geri adım atmayacağını söylemişti.

Herhangi bir anlaşmayı tanımayacağını ifade eden İsrail'i "kuduz köpek" olarak niteleyen Hamaney'in bu sözleri karşısında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamaney'in konuşmasının "gerçek İran"ı temsil ettiğini belirtti.

Netanyahu, "Bizim kafamız karışık değil. İran'ın nükleer silahları olmaması gerekiyor ve size söz veriyorum, olmayacak" dedi.

Kaynak: İHA