Ulusal Bilim Olimpiyatları Başlıyor

TÜBİTAK tarafından düzenlenen Ulusal Bilim Olimpiyatları ve Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyatı, 23-24 Kasım tarihlerinde Ankara’da yapılacak.

Olimpiyatlara 19 bin 594 öğrenci arasından seçilen 351 öğrenci katılacak.
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB), ortaöğretime yönelik olarak her yıl Ulusal Bilim Olimpiyatları ve Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyatı düzenliyor. İki aşamalı sınavlar şeklinde gerçekleştirilen olimpiyatların 1. aşama sınavı Nisan ayında yapıldı. Ulusal Bilim Olimpiyatları’nda 12 bin 489, Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyatı’nda ise 7 bin 105 öğrenci 1. aşama sınavlarına katıldı.

1. aşamada başarı gösteren toplam 351 öğrenci, 23-24 Kasım tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek 2. aşama sınavlarına katılacak. Ulusal olimpiyatlarda başarılı olan öğrenciler, yarıyıl tatilinde düzenlenecek Kış Okulu’na davet edilecek. Hazırlık kurslarının ardından matematik dalında 6, fizik dalında 5, kimya, biyoloji ve bilgisayar dallarında 4’er kişiden oluşan Uluslararası Olimpiyat takımları belirlenecek

Ulusal Bilim Olimpiyatları ile Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyatı’nda altın, gümüş ve bronz madalya kazanan öğrenciler, 27 Kasım Çarşamba günü Ankara’daki MEB Şura Salonu’nda gerçekleştirilecek törenle ödüllendirilecek. Törende 2013 yılındaki Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda madalya kazanan öğrencilere de ödülleri verilecek. Törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın da katılması bekleniyor.

5 kategoride düzenlenen Ulusal Bilim Olimpiyatları, ilk kez 1993 yılında yapıldı. Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyatı ise 1996’dan bu yana her yıl ortaokul 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin katılımıyla düzenleniyor. Türkiye, her yıl matematik, fizik, kimya, bilgisayar ve biyoloji olmak üzere 5 ana uluslararası olimpiyata katılıyor. Bu olimpiyatlar dışında Balkan Matematik Olimpiyatı, Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı, Genç Balkan Matematik ve Balkan Bilgisayar Olimpiyatları’nda da temsil ediliyor.
Kaynak: İHA