Sakız Koyunu Altın Değerinde

Çeşme Sakız Koyunu Festivali ile sakız koyununun, yetiştiricisinin de prestijinin de arttığını belirten Başkan Tütüncüoğlu, sakız koçlarının fiyatının 7 bin liraya ulaştığını söyledi.

Sakız Koyunu Altın Değerinde

Yakın zaman öncesine kadar nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan sakız koyunu, son birkaç yılda büyük ilerleme kaydetti.

Çeşme Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl 4’ncüsünü düzenlediği Çeşme Sakız Koyunu Şenliği ile dikkat çekilen, sakız koyununun popülasyonu birkaç yılda hem sayı hem de değer olarak büyük artış gösterdi. Birkaç yıl önce yetiştirici sayısının bir elin parmaklarından daha az olduğunu belirten Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, bugün sadece Çeşme’de 40’a yakın sakız koyunu yetiştiricisi olduğunu söyledi.

Başkan Tütüncüoğlu, Yunanistan’ın Sakız Adası ve Çeşme’de yetiştiricilik tarihi çok eskiye dayanan sakız koyununun türünün özellikleri itibariyle küçük sürüler halinde yetiştirilebilmesi, ırk karışımları nedeniyle yakın tarihte neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını hatırlattı. Bu durumun değiştiğini kaydeden Tütüncüoğlu, artık sadece Çeşme’de değil, Çeşme’den ülkenin birçok bölgesine gerçekleştirilen sakız koyunu transferi sonucunda Türkiye’de farklı illerde sakız koyunu yetiştiriciliği yapıldığını söyledi.

Çeşme Sakız Koyunu Festivali’nde dereceye giren koyun ve koçların büyük ilgi gördüğünü belirten Başkan Tütüncüoğlu, festival şampiyonlarının astronomik rakamlara alıcı bulduğunu kaydetti.

Sakız koyununun geçmişte olduğu gibi bugün de prestij göstergesine dönüştüğünü vurgulayan Tütüncüoğlu, “Sakız koçları, 4-5 bin, koyunları, 3-4 bin, kuzuları bin 500-2 bin Türk Lirası’na alıcı buluyor. Festivalde dereceye giren sakız koyun, kuzu ve koçlarının fiyatlarında ise yüzde 30 artış değer artışı oluyor. Festivalde birincilik elde eden ari ırktan sakız koçları 7 bin liraya kadar alıcı buluyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA