Ödemiş Arastası Konfeksiyona Direniyor

Ödemiş’in eski arastasında kişiye özel gömlek diken Mustafa Aksarı, eskiden herkesin kumaş alıp gömlek diktirdiğini ancak hazır üretimle beraber bu durumun sona erdiğini belirtti.

Ödemiş Arastası Konfeksiyona Direniyor
Hazır üretimin kendilerine darbe vurduğunu anlatan Aksarı, şu an gömlek dikerek aile geçindirebilmenin mümkün olmadığını ifade etti.


Arasta’da ayakkabı dükkanları arasındaki ufak terzihanesinde gömlek dikmeye devam eden Aksarı, eskiden herkesin kendi ölçülerine göre, arzusuna göre gömlek diktirdiğini belirterek, şu an sadece battal boy gömlek diktiklerini anlattı.

Ödemiş’te gömlek diken terzi sayısının da giderek azaldığını ifade eden Aksarı, “1975 yılından beri Arasta’dayım. Eskiden başımızı kaşımaya vakit bulamazdık. Hele ki bayramlarda sabahın ilk ışıklarına kadar siparişleri yetiştirmeye çalışırdık. Vatandaş kumaşı alır gelir, biz ölçülerine göre, giyim tarzına göre gömlekleri hazırlardık. Ortaya büyük bir emek koyardık. Ancak hazır üretimin başlamasıyla ve vatandaşın da alım gücü giderek aşağıya doğru seyretmesiyle ilgi hazır gömleklere kaydı. Vatandaş 10 liraya gömlek alabiliyor. Böyle bir durumda kimse gömlek diktirmez oldu” dedi.

Eskiden Arasta’nın Ödemiş’in en yoğun yerlerinden biri olduğuna dikkati çeken Aksarı şöyle devam etti: “Arasta’da bütün dükkanlar açıktı. Şimdi ise 9 dükkan var. Emeğimizin karşılığını zaten alamaz olduk. Güçlükle ayakta durabiliyoruz. Emekli olmasam aç kalacağım. Geçim zor değil neredeyse imkansız. Battal boy diktirenlerle, çok zayıf olup gömlek isteyenler olmasa dükkana kimsenin geleceği yok. Bu durumda çırak da yetişmiyor. Gömlekçilik de yok olup gidecek. Şimdiye dek çok şık gömlekler ürettim ama artık sadece tamirat yapıyorum”
Kaynak: İHA