İşadamları Tahliye Edildi

‘İhaleye fesat karıştırma’ suçundan 1 yıldan fazla tutuklu yargılanan F.

İşadamları Tahliye Edildi
Y ve M.K, 4. yargı paketi kapsamında tahliye edildi.

Kastamonu’da ihaleye fesat karıştırma suçundan tutuklu bulunan işadamı F.Y ve M.K ile A.K ve İ.K, Yargıtay 5. Ceza Dairesinin kararı doğrultusunda 4. yargı paketi kapsamında tahliye edildi. Tahliye sonrası cezaevinin önüne tutuklu sanıkların yakınları ile çok sayıda vatandaş geldi. Büyük sevgi gösterilen F.Y ve M.K, kendilerini cezaevinde önünde bekleyenlerle kucaklaşarak duygulu anlar yaşadı.

Kastamonu Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü ekiplerince teknik takip sonucu 2009 yılının Temmuz ayında il merkezinde yapılan operasyon sonucunda çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan 9 sanıktan F.Y ve M.K, 7 ay tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Kastamonu Baro Başkanı Av. Mehmet Çiftçi, tutuklu bulunan işadamı F.Y ve M.K’nin yargılandığı Kastamonu’daki dosyanın sanık avukatları tarafından temyiz edildiğini belirterek, “Dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından Yargıtay 5. Ceza Dairesine tutukluluk durumunun güncellenmesi amacıyla gönderilmişti. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, tutukluluk yönünden dosyayı inceleyerek kararı açıkladı.

Bu kapsamda 1 yıldan fazla tutuklu bulunan sanıklar hakkında tahliye kararı çıktı” dedi.

İhaleye fesat karıştırma suçlarında 4. yargı paketiyle birlikte çok ciddi oranda ceza indiriminin söz konusu olduğunu hatırlatan Çiftçi, “Bu dosyadaki sanıkların tamamında bu indirimden faydalandılar. İhaleye fesat karıştırma suçlarında kamu zararı oluşmamışsa öngörülen cezanın alt sınırı 1 yıl olmakla hükmün açıklanması geri bırakılması sınırları içersinde kalmaktadır. Bu yüzden cezai indirim uygulanan sanıklar özgürlüğüne kavuştular” diye konuştu.

Önceki yasaya göre, ihaleye fesat karıştırma suçunda suçun sabit olması durumunda 5 ile 12 yıl arasında verilen hapis cezası, 4. yargı paketi kapsamında kamu zararı oluşmamışsa 1 ile 3 yıl, kamu zararının oluşması durumunda ise 3 ila 5 yıl arasında uygulanmasını öngörüyordu.

Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında mahkemede hazır bulunan sanıklardan F.Y 42 yıl 21 ay, M.K 20 yıl 10 ay, A.K 16 yıl 8 ay ve İ.K da 26 yıl 13 ay hapis cezasına çarptırılarak cezaevine gönderilmişti.

Duruşmaya katılmayan diğer sanıklardan K.K 28 yıl 14 ay, Z.G 12 yıl 6 ay, Y.K 62 yıl 31 ay, K.Ç 8 yıl 4 ay ve H.T'ye de 4 yıl 2 ay hapis cezası verilmişti.
Kaynak: İHA