Chp Genel Başkan Yardımcısı Sarı, Mardin'de

CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı, "Ülkenin demokratikleşmesi konusunda kararlı bir tutum içerisindeyiz. Biliyoruz ki demokrasi ve özgürlükler bu halkın temel ihtiyacıdır" dedi.


Partililerle Nusaybin ilçesinde Suriye sınırında örülen güvenlik duvarında incelemelerde bulunan Sarı, yaptığı açıklamada, Kürtçe hitap edemediği için üzgün olduğunu belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve sanatçı Şivan Perver ile Diyarbakır'ı ziyaretini hatırlatarak, "Bu kadim topraklar bugünlerde çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor" diye konuştu.

Suriye sınırına geldiğinde Kemal Sunal ve Metin Akpınar'ın rol aldığı Propaganda filmini hatırladığını ifade eden Sarı, şöyle konuştu:

"Bugünlerde Sayın Başbakan hükümetin iflasını kanıtlarcasına farklı tutumları ardı arkasına sergiliyor. Mezopotamya'ya geliyor, Diyarbakır'a geliyor. Düş görüyor. Gördüğü düşü buradan açıklıyor. Sonra 'uyandım' diyor. Bugün içinde bulunduğumuz koşullarda yaşadığımız en temel sorun demokratikleşme sorunudur. En temel sorun Kürtlerin içinde bulunduğu, Kürtlerin talepleriyle ilgili durum ve Kürt sorunudur. Bugün Başbakan 'açılım' diye başladığı bu süreci sonunda önüne set çekeceği, duvar öreceği bir noktaya getirdi. Başbakan sadece kendi ülkesindeki Türklerin sorununu çözmesi gerekirken bir adım daha öteye gidip Kürt kardeşler arasına sınır çekmeye girişti. Bu coğrafyayı, bu coğrafyada yaşayan insanları bölmeye kalkıştı. Her zaman yaptığı gibi karşıtlıklar üzerinden politika yürütmeye çalışıyor ve Kürtleri de karşı karşıya getirmeye çalışıyor."

- "Demokrasi ve özgürlükler bu halkın temel ihtiyacıdır"

Sarı, Kürt halkının kadim ve politik bir halk olduğunu, politik öngörüsü olan ve sağduyuyla davrandığını ifade ederek, şöyle dedi:

"Kürt halkı kendisine söylenenleri gerçek zemininde kendi gerçekliğiyle değerlendirme niteliğini taşıyan bir halktır. Halkımızın temel sorunu AK Parti iktidarının hükümetin yarattığı antidemokratik durumdur. Başbakanın diktatörlük hevesinin getirdiği noktada Türkiye'de demokrasi ciddi biçimde zarar görmektedir. CHP olarak biz ülkenin demokratikleşme konusunda kararlı bir tutum içerisindeyiz. Biliyoruz ki demokrasi ve özgürlükler bu halkın temel ihtiyacıdır. Bunu karşılayacak, bunu yerine getirecek güç ve irade bu halkın iradesi olacaktır. Yaşasın barış, yaşasın kardeşlik derken kardeşliğin eşitlik temelinde özgürlük temelinde bir kardeşlik olduğunu da vurgulamak istiyorum."

Öte yandan Sarı'nın açıklama yaptığı sırada polis, İstasyon Caddesi'nde yola barikat kurmak isteyen gruba biber gazı ve basınçlı su ile müdahale etti.

Gazdan etkilenen CHP heyeti polis ekibine tepki gösterdi.

CHP heyeti ile polisler arasında kısa süreli yaşanan tartışmanın ardından Sarı, "Buradaki basın açıklamasına bile müdahale etme ihtiyacı duyan bir iktidar söz konusu. Polislerin hemen yanı başımızda gösteri yapan çocuklara gaz attığını söylediler. Kendilerini uyardık. Bu konuda yaptıklarının doğru olmadığını hatırlattık. Bunun kabul edilmez bir durum olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum" diye konuştu.

Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan ile de görüşmek isteyen CHP heyeti, Gökkan'ın şehir dışında olması nedeniyle görüşmeyi gerçekleştiremedi.

Kaynak: AA