Genelkurmay Başkanlığı Açıklama

Genelkurmay Başkanlığı, ateş açan kaçakçılara karşılık verildiğini bildirdi.


Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Şanlıurfa Suruç'ta Türkiye-Suriye hududu, 3’üncü Hudut Alay Komutanlığı Gültepe Hudut Karakolu sorumluluk bölgesinde, Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 30 kişilik bir kaçakçı grup ile iki kamyonet tespit edildiği belirtildi.

Söz konusu gruba hudut unsurları tarafından, hudut hattına doğru yaklaşmamaları konusunda uyarılar yapıldığı vurgulanarak şöyle denildi:
"Ancak kaçakçılar, yapılan uyarıları dikkate almayarak hududa doğru ilerlemeye devam etmişlerdir. Unsurlarımız tarafından grubu dağıtmak maksadıyla, iki adet aydınlatma mühimmatı ve iki adet göz yaşartıcı bomba atılmasını müteakip, kaçakçı şahıslar tarafından bölgede bulunan unsurlarımıza doğru hedef gözetmeksizin dört el hafif silah ile ateş açılmıştır. Bu durum üzerine, unsurlarımız da angajman kuralları çerçevesinde ateşe ateşle karşılık vermişlerdir.

Hudut unsurlarımızın açtığı karşı ateş sonucunda, söz konusu şahıslar Suriye tarafına kaçmışlar ve kaçakçılık girişimi engellenmiştir. Bölgede gözetleme ve devriye faaliyetlerine devam edilmektedir."
Öte yandan, Hatay Narlıca'da Suriye SınırıTürkiye-Suriye hududu, 2’nci Hudut Alay Komutanlığı Şht.Çvş.M.Özeker Hudut Karakolu sorumluluk bölgesinde, Beşarslan köyünde yaşayan kaçakçı şahısların takriben 80-100 adet boş araç ile birlikte 10-15 noktada toplandıklarının tespit edildiği belirtilerek şöyle denildi:
"Bu durum üzerine bölgede; 1500 metrelik hat boyunca geçiş noktalarında tıkama yapılmış ve motorlu devriyelerle hudut tecavüzlerine karşı yaklaşma istikametleri kapatılmıştır.

Aynı anda Suriye tarafından da kaçakçı şahısların araçlarıyla birlikte hudut hattına yaklaşmaya çalıştıkları görülmüştür. Suriye ve Türkiye tarafında sınır bölgesinde toplanmaya çalışan tüm gruplara, hudut hattına doğru yaklaşmamaları konusunda ikazlarda bulunulmuş, ancak ikazlara uyulmayarak hududa doğru ilerlemeye devam edilmiştir. Bu durum üzerine söz konusu gruplara müdahale edilmiş ve girişimleri engellenmiştir.

Olaylar esnasında kaçakçılar tarafından hudut hattına kazılan hendeği geçmek için kullanılan 6-7 metrelik dokuz adet köprü, 18 adet bidon içerisinde 1080 litre mazot, 250 kg. toz şeker, 14 karton sigara ve muhtelif gıda maddesi ele geçirilmiş, ayrıca 50 adet boş mazot bidonu imha edilmiştir.

Hudut hattındaki müdahalelerimiz sonucunda Suriye ve Türkiye tarafındaki kaçakçı şahıslar tamamen dağıtılmış ve kaçakçılık teşebbüsleri engellenmiştir."
Kaynak: İHA