'Yerel Yönetimler Okulu Eğitim Programı'

Diyarbakır'da Frıedrıch Ebert Vakfı , Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği ve Sosyal Demokrasi Vakfı'nın ortaklaşa yürüttüğü Yerel Yönetimler Okulu Diyarbakır Eğitim Programı başladı.


Sümerpark Konferans Salonu'ndaki eğitim programının açılışında GABB ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, konuşmasına Kürtçe olarak "4 aylık zamanım kaldı, bayrağı başka bir arkadaşa devredeceğim. Kamera da burada, mikrofon da. Ben anlamam. O yüzden biraz uzun konuşacağım" diye başladı.

Baydemir, Türkçe devam ettiği konuşmasında herşeyden önce demokrasiyi inşa edebilmenin en önemli araçlarından birinin yerel yönetimler olduğunu kaydetti.

Türkiye'de son 30 yıldır çok büyük duygusal kırılmalar yaşandığını ifade eden Baydemir, şunları söyledi:

"Duygusal kırılmaları da aşmanın en önemli araçlarından bir tanesi yerel yönetimlerimizi ortak platformlarda bir araya getirebilmektir. Bu da doğu ile batı, kuzey ve güney arasında tekrar barış ve kardeşlik köprülerini inşa etmekten geçiyor. Bu açıdan İstanbul Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz'ü Diyarbakır'da ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. Sur Belediye Başkanımız Abdullah Demirbaş, kesin buradan bir kardeşlik ilişkisi çıkarır. 21. yüzyılda artık halklarımız, inançlarımız ve kimliklerimiz arasında Türkçe nasıl zenginliğimiz ise Kürtçe de zenginliğimizdir. Türk kardeşlerimizin anadilde eğitim yapması ne kadar annelerinin ak sütü kadar helal ise Kürt kardeşlerimizin de anadilde eğitim yapması o kadar helaldir."

"Dillerimiz, kültürlerimiz, kentlerimiz ve kasabalarımız arasında nefret duvarları örmekten artık vazgeçmeliyiz" diyen Baydemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Nefret duvarları tarihte zaten mahkum olmuştur. Yeni duvarları örmenin bir anlamı yoktur. Bu duvarı inşa etmektense İstanbul ile Diyarbakır, İzmir ile Batman, Van ile Trabzon, Şırnak ile Kartal, Sur ile Çanakkale arasında barış köprüleri inşa etmemiz lazım. Yerel yönetimler bu noktada çok önemli bir aktördür. GABB Türkiye'de fark attı, farkındalık yarattı. Umuyorum, 2014-2019 yılı içerisinde Türkiye'nin tümünde kardeş belediyecilik ve kardeş kentleri kendi içimizde inşa etmenin çabasının anahtarı olacağız."

Yerel seçimlerde kendisi gibi aday olmayacak Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'a seslenen Baydemir, "Abdullah başkan, çok sıkılırsak, sen beni eve çağırırsın propaganda yaparsın sonra ben seni eve çağırıp propaganda yaparım. Böylelikle 4 yılı götürürüz" dedi.

GABB Yerel Yönetimler Akademisi'nde Sur Belediye Başkanı Demirbaş ile gönüllü olarak deneyimlerini seçilecek yeni belediye başkanlarına aktarmaya hazır olduklarını sözlerine ekleyen Baydemir, "Dolayısıyla biz bayrağı devrederiz, büyük bir memnuniyetle deneyimlerimizi gelecek kuşaklara aktarmaya hazırız. Kardeş kentler inşa etme konusunda Abdullah Demirbaş ile rol almaya hazırız" diye konuştu.

Frıedrıch Ebert Vakfı Türkiye Temsilcisi Alexander Geiger da vakıf olarak 20 yıldır Türkiye'de görev yaptıklarını anlatarak, "Demokrasinin gelişmesini destekliyoruz. Demokrasinin, halkın katılımıyla mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Katılım her düzeyde gerçekleşmelidir. Yerel Yönetimler Okulu'nun İstanbul ve Ankara'dan sonra Diyarbakır'da eğitim programı düzenlemesi son derece önemlidir" dedi.

Sosyal Demokrasi Vakfı Genel Başkanı Erol Kızılelma ise sosyal demokrasinin tanıtılması için çaba sarfeden bir kuruluş olduklarını belirterek, "Toplumsal, katılımcı ve sosyal belediyecilik anlayışının temel ilkeleri olarak çağdaşlığın, özgürlüğün, dayanışmanın ve katılımcılığın altını kalınca çizmek isteriz. Daha güçlendirilmiş, daha özerk hale getirilmiş yerel yönetimler demokrasimizin de teminatıdır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından "Yerelleşme, federalizm ve sorunlar: Almanya örneği" konusunda Hannover Belediyesi eski Başkanı Herbert Schmalstieg görüş belirtti.

Eğitim programı iki gün sürecek.

Kaynak: AA