'Kaleiçi'nin Dünü, Bugünü' Paneli
Toplumsal Ekonomik Araştırmalar Merkezi Derneğince tarafından "Kaleiçinin dünü, bugüne" paneli düzenlendi.
Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, panel öncesi düzenlenen açılışta yaptığı konuşmada, 25 yıl önce Kaleiçi'ni ziyaret ettiğini, o zaman da şimdiki gibi çok güzel olduğunu dile getirdi. Kaleiçi'nin iyi durumda olduğunu dile getiren Öztürk, her şey dahil sisteminin Kaleiçi'ndeki insanları mutsuz ettiğini ifade etti.
Öztürk, tarihi kültürel mekanların turizm amaçlı restorasyonu yapılmasını düşünenlerden olmadığını, restorasyonların asıl amacının bu kimliği gelecek kuşaklara ulaştırmak olması gerektiğini vurguladı.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da Kaleiçi'nin Antalya'nın en önemli kültür varlığı olduğunu kaydetti.
Akaydın, kentteki müze ve akvaryum gibi cazibe merkezlerini arttırmaları gerektiğini vurguladı. Kaleiçi'nin konuşulduğu kadar sorunu olmadığını ifade eden Akaydın "Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın verileri kapsamında bazı düzenlemeler yaptık. 'Sokakları kötü kullanıyorsunuz' dedik. Yer yerinden oynadı. Esnaf eylem yaptı. Kimse bana sahip çıkmadı. Kaleiçi'nde hanutçuluk var, mafyalaşma var. Örneğin yat limanını belediye şirketine aldım. O belediye şirketinin mafya işlerinden kurtulması zaman aldı" diye konuştu.
Muratpaşa Belediiye Başkanı Süleyman Evcilmen ise Kaleiçi'nde güvenlik sorunu bulunmadığını kaydetti.
Evcilmen, Kaleiçi'nde bin 150 yatak kapasitesi bulunuğunu, 400 eski tescilli yapısı olduğunu bildirdi. Kaleiçi'nde 53 adet yıkılması şart olan ve tarihi yapıya uymayan binalar olduğunu ifade eden Evcilmen, "Bu binaları yıkarsak görsel çirkinliği ortadan kaldırmış oluruz. Bunun için bazı yasal düzenlemeler yapılması gerekiyor. Bu yapılar kaldıkça Kaleiçi'ni dünyaya tanıtma noktasında başarılı olacağımıza inanmıyorum" dedi.
TEAMDER Başkanı Ali Yılmaz da derneğin kentin sorunlarına bilimsel anlayışla çözüm bulunması için kurulduğunu söyledi.
Kaleiçi'nin Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olması gerekirken yıllardır biriken sorunları nedeniyle istenilen turizm potansiyeline ulaşılamadığını anlatan Yılmaz, Kaleiçi'nin tarihi dokusunun korunmasını, geliştirilmesini ve gelecek nesillere aktarılmasını amaçladıklarını kaydetti.
Kent tarihçisi Hüseyin Çimrin, TEAMDER Başkan Yardımcısı Emin Altıner, "Kaleiçi'nin dünü, bugünü" panelinde Kaleiçi'yle ilgili katılımcılara bilgi verdi.
Panele ayrıca Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ile Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de katıldı.