Nsu Davasında 57. Duruşma

Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldüren ve yakalanacağını anlayınca intihar eden NSU terör hücresi üyesi Uwe Böhnhardt'ın annesi Brigitte Böhnhardt, Thüringen eyaletindeki resmi makamları suçladı.


Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde görülen davanın 57. duruşmasında mahkeme heyetinin sorularını yanıtlayan 65 yaşındaki emekli öğretmen Brigitte Böhnhardt, güvenlik birimleri ve eyalet başsavcılık makamını eleştirerek, aşırı sağcı çevrelerle birlikte hareket eden oğlunun 1998 yılında garajında bomba malzemeleri bulunmasının ardından kaçtığını anlattı.

Böhnhardt, bir süre sonra Thüringen eyaleti iç istihbarat servisinin, bir avukat aracılığıyla işbirliği teklifinde bulunduğunu dile getirerek, oğlu ve arkadaşlarına, itiraflarda bulunmaları ve işbirliği karşılığında ceza indirimi teklifinde bulunduğunu belirtti.

Böhnhardt, bu teklifi oğluna aktardığını, ancak güvenlik birimleri ve başsavcılık makamının daha sonra beklenmedik bir şekilde bu tekliften vazgeçtiğini kaydetti.

Anne Böhnhardt, o tarihte güvenlik birimleri ve başsavcılığın sözlerinden caymamaları durumunda, sonraki yıllarda işlenen cinayetlerin belki de önlenebileceğini belirterek, "Belki bunların hiç biri olmayabilirdi" ifadesini kullandı.

Geçen yıl NDR televizyonuna verdiği demeçte Böhnhardt, 1998 yılında polisin, evlerinin yakınındaki garaja yaptığı baskının ardından oğlunun kaçmasını engelleyebileceğini ama bunu yapmadığını söylemişti.

-"En son 2002'de görüştük"

NSU cinayetlerinde tetiği çeken isimlerden olduğu düşünülen Uwe Böhnhardt'ın, tanık olarak dinlenen annesi Brigitte Böhnhardt, sorunlu bir çocukluk geçiren ve aşırı sağcı çevrelere katılan oğlunu kazanmak için uzun yıllar çaba gösterdiklerini ancak başarısız olduklarını anlattı.

Kaçak hayatı sürdüğü dönemde oğulları ve iki yakın arkadaşıyla birkaç kez görüştüklerini, onları teslim olmaya ikna etmeye çalıştıklarını kaydeden Böhnhardt, ancak cinayet ve saldırı planlarından haberdar olmadıklarını ve şüphelenmediklerini söyledi.

Anne Böhnhardt, oğlu ve arkadaşlarıyla en son 2002 yılında Chemnitz'de buluştuklarını, bu tarihten sonra onlardan bir daha haber alamadıklarını anlattı. Böhnhardt, oğullarının yurtdışında olduğunu düşündüklerini söyledi.

-Karanlık örgüt 2011'de ortaya çıkarılmıştı

Aşırı sağcılar Uwe Böhnhard, Uwe Mundlos ve Beate Zschäpe tarafından kurulduğu düşünülen Nasyonal Sosyalist Yeraltı örgütü, 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmüş, 2 bombalı saldırı ve çok sayıda soygun yapmıştı.

Cinayetler ve bombalı saldırılar yıllarca aydınlatılamamış, NSU örgütü 2011 yılı kasım ayında bir dizi polisiye olay sonucunda ortaya çıkarılmıştı.

NSU üyeleri Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, bir banka soygunu sonrasında polis takibine takılmalarının ardından kaçtıkları karavanda ölü bulunmuş, zanlıların intihar ettikleri açıklanmıştı.

Aynı gün Zwickau kentinde NSU'nun üçüncü üyesi Beate Zschäpe tarafından havaya uçurulan hücre evinde bulunan belgeler, terör hücresinin ve eylemlerinin gün yüzüne çıkarılmasını sağlamıştı.

Üç kişilik NSU terör hücresinin hayattaki tek üyesi olan davanın bir numaralı sanığı Beate Zschäpe, hakkındaki suçlamaları hakkında herhangi bir açıklama yapmıyor, yakalandığı günden bu yana "susma hakkını" kullanıyor.

Kaynak: AA