Lübnan'daki Patlama

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi , Lübnan'daki saldırıyı kınadı.


Kasım ayı dönem başkanı Çin'in başkanlığında toplanan 15 üyeli BMGK, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki saldırıyı kınayan basın açıklaması yayımladı.

Dönem başkanı olarak Çin'in BM Daimi Temsilcisi Liu Jieyi'nin basına okuduğu basın açıklamasında, BMGK'nın, 123 kişinin ölümüne ve 140'tan fazla kişinin yaralanmasına neden olan Beyrut'taki İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliğine yapılan ve sorumluluğunu El-Kaide bağlantılı bir grupun üstlendiği belirtilen saldırıyı ''güçlü'' bir şekilde kınadığını bildirdi.

Açıklamada ayrıca, Konsey üyelerinin terörist saldırı mağdurlarının ailelerine taziyelerini bildirdikleri belirtilirken, saldırıdaki tüm yaralananlara, Lüban ve İran Hükümetleri ile halklarına sempatilerini ifade ettikleri kaydedildi.

Konsey üyelerinin terörizmin tüm formlarının ve belirtilerinin uluslararası barış ve güvenliğin en büyük tehditlerinden biri olduğunu ifade ettikleri basın açıklamasında, herhangi bir terör eyleminin amacı ne olursa olsun, ne zaman, nerede ve kimin tarafından işlenirse işlensin, suç ve yersiz olduğu belirtildi.

Açıklamada, faillerin adalet önüne getirilmesinin gerektiğinin altını çizen BMGK üyeleri, 1963 Viyana Sözleşmesi Konsolosluk İlişkileri kapsamındaki diplomatik dokunulmazlık ve konsolosluk binalarıyla ilgili ev sahibi ülkenin sorumluluklarını içeren köklü prensibi hatırlatarak, hasara ve herhangi bir saldırıya karşı, diplomatik ve konsolosluk binalarını korumak, diplomatik temsilciliklerindeki onur bozucu veya herhangi bir rahatsızlığı ya da diplomatik tesislere, ajanlara veya konsolosluk memurlarına yönelik saldırıları önlemek için uygun olan tüm adımları atmaya çağırdı.

BMGK'nın 10 Temmuz 2013 tarihli başkanlık açıklamasının hatırlatıldığı açıklamada, Lübnan halkından ülkenin istikararının zayıflamasına hedef alan girişimler karşısında, ulusal birliğini korumaları ricasında bulunuldu.

Kaynak: AA