Düzeltme- 'Davutoğlu-kerry Görüşmesi ' Başlıklı Haberimizin İkinci Başlığında Yer Alan, 'Abd Dışişleri Bakanı' İfadesi, 'Dışişleri Bakanı' Olarak Düzeltilmiştir.haberimizi Düzelterek Yeniden Yayımlıyoruz.saygılarımızla.a

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ve ABD arasındaki model ortaklığın sonsuza kadar süreceğini ve sorunların çözümünde uluslararası toplumun en temel değerlerinden biri olacağını söyledi.


Davutoğlu, ABD'nin başkenti Washington'daki temasları çerçevesinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaptı. İki Bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında, Kerry ile birçok farklı ortamda çok kez bir araya geldiklerini belirterek bazı zamanlarda her hafta telefon görüşmesi yaptıklarını söyleyen Davutoğlu, Kerry'nin Ortadoğu barış sürecinden İran'la angajmana kadar uzanan konularda çok aktif ve dinamik bir diplomasi izlediğine işaret etti. Davutoğlu, Kerry'ye hitaben, "Bölgemize kaç defa geldiniz artık bilmiyorum. Tarihteki en hızlı hareket eden ABD dışişleri bakanısınız" esprisini yaptı.

Davutoğlu, basın toplantısındaki açıklamasına, orta batı ABD'deki hortum felaketinde yaşamını yitirenler için başsağlığı dileyerek başladı.

Kerry ile görüşmelerinde birçok konuyu ele alma fırsatı bulduklarını bildiren Davutoğlu, Yukarı Karabağ, Kıbrıs gibi "donmuş" meselelerden, Suriye gibi bugünün devam eden krizlerine, ABD ve Türkiye'nin çok geniş yelpazede daima birlikte çalıştığını kaydetti.

Davutoğlu, Türkiye ve ABD olarak çok geniş çaplı bir ortaklığa sahip olduklarını, ABD Başkanı Barack Obama'nın da bu ortaklığı, "model ortaklık" olarak tanımladığını ifade etti.

-"Model ortaklığımız sonsuza kadar sürecek"-

Bakan Davutoğlu, Türkiye ve ABD arasındaki model ortaklığın sonsuza kadar süreceğini ve sorunların çözümünde uluslararası toplumun en temel değerlerinden biri olacağını söyledi.

ABD ile AB arasında müzakereleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması sürecine değinen Davutoğlu, Türk Amerikan ilişkilerini sadece güvenlik temelli stratejik işbirliği olarak değil, aynı zamanda hem iki ülke hem de küresel toplum için ekonomik refah ve demokrasi alanında da işbirliği olarak gördüklerini aktardı. Davutoğlu, bu kapsamda özellikle Ortadoğu'daki gelişmeler dahil olmak üzere önlerinde birçok zorlukların da bulunduğuna işaret etti.

Suriye konusunda Londra'da mükemmel bir toplantı yapıldığını ve 11 ülkenin bir çerçeve üzerinde anlaştığını ifade eden Davutoğlu, Türkiye ile ABD olarak Suriye'deki bu vahşete son vermek, Suriye'deki krizin mağdurlarına yardım etmek ve Cenevre 2'de diplomasinin mümkün olmasını sağlamak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını Kerry ile görüşmesinde tekrar teyit ettiklerini dile getirdi.

Davutoğlu, Londra'daki toplantıda mutabık kalındığı üzere Cenevre 2 sürecinin ucu açık bir süreç olmaması gerektiğini belirtirken, bu sürecin tam idari yetkilere sahip bir geçici yönetim yapısının oluşturulduğu bir siyasi geçişe uzanacak bir süreç olacağını vurguladı.

Bu kapsamda, özellikle de sürece katılmaları bağlamında Suriye Ulusal Koalisyonu ile çalışmaları gerektiğini anlatan Davutoğlu, Cenevre 2 sürecine ABD ve Türkiye'nin ortak ve etkili çabaları sonucunda gelindiğini bildirdi. Davutoğlu, "Bu bir başarıdır. Bu başarı ekiplerimizin ortak çabalarının sonucudur" ifadesini kullandı.

-"Cenevre 2'nin bir an önce yapılmasına odaklanmalı"-

Şimdi de Cenevre 2 Konferansı'nın bir an önce yapılmasına odaklanmak gerektiğini belirten Davutoğlu, bu süreçteki bir gün kaybının bile çok sayıda yaşama mal olduğuna ve kimyasal silah kullanımı, şehirlere füze saldırıları gibi birçok suçlar işleyen Beşşar Esed'in şimdi de aç bırakma politikası izlediğine dikkati çekti.

Davutoğlu, Suriye'de başkent Şam ve ülkenin birçok yerinde insanların hastalık ve açlık yüzünden hayatlarını kaybetmekte olduğunu kaydederek "Bu insanlığa karşı suçu sona erdirmek uluslararası toplumun sorumluluğudur, hepimizin sorumluluğudur" değerlendirmesinde bulundu. Bakan Davutoğlu, ABD ve Türkiye'nin de bu konuda atılacak adımlar konusunda yakın istişarelere devam edeceğini dile getirdi.

-"Obama'nın İran ile angajman politikasından memnuniyet duyuyoruz"-

Görüşmede ayrıca İran'ın nükleer programıyla ilgili meseleyi konuştuklarını ifade eden Davutoğlu, Türkiye olarak bölgede hiçbir ülkenin nükleer silah edinmesini istemediklerinin altını çizerken, barışçıl nükleer enerjiye erişimden de yana olduklarını kaydetti.

Davutoğlu, bu kapsamda P5+1 ülkeleriyle İran arasındaki müzakereleri Türkiye olarak her zaman desteklediklerini, bu noktada Obama'nın İran ile angajman politikasından memnuniyet duyduklarını söyledi.

Bakan Davutoğlu, "Eğer bu süreçte başarılı olunursa bu, bölgede tansiyonu azaltacak büyük bir haber olur. Diğer konuları da olumlu yönde etkileyecektir. Sizi temin ederim ki Türkiye olarak bu süreci destekliyoruz. Türkiye'den bir şey beklendiği durumda, tansiyonu azaltmak için Türkiye elinden geleni yapacaktır" diye konuştu.

Ortadoğu barış sürecinde de Kerry'ye tam destek ve başarı dileklerini ileten Davutoğlu, Türkiye'nin Ortadoğu'daki her türlü barış girişiminde katkı sağlamaya ve ABD ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu vurguladı.

-"Irak'ta ve bölgede mezhepsel ve etnik barış stratejisine sahibiz"-

Irak konusuna da değinen Davutoğlu, Irak'ın Türkiye'nin en önemli komşularından biri olduğunu, kendisinin Irak'a geçen hafta yaptığı ziyaretin çok başarılı geçtiğini belirtti.

Davutoğlu, Irak ziyaretinin sadece iki ülke arasındaki ilişkileri olumlu yönde geliştirme bağlamında değil, aynı zamanda Irak ve bölge halkına, Türkiye'nin mezhepsel gerilimleri önlemek için elinden gelen her şeyi yapacağı mesajını verme adına başarılı olduğunu anlattı.

Irak'ta sadece Başbakan Nuri el-Maliki değil, Şii ve Sünni liderlerle de bir araya geldiğini hatırlatan Davutoğlu, bölgede mezhepsel ve etnik gerilimleri önlemek için ABD ve diğer müttefiklerin birlikte çalışması gerektiğini, Türkiye'nin de Irak'taki tüm taraflarla mükemmel ilişkilere sahip olmaya devam edeceğini kaydetti.

Davutoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Diyarbakır ziyaretini de anımsatarak, "Bu, Türkiye'nin Irak'ta ve bölgede mezhepsel ve etnik barış stratejisine sahip olduğunu göstermektedir. Irak ile ilişkilerimiz güçleniyor. ABD ve Türkiye olarak Irak ve bölgenin istikrarı için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Yukarı Karabağ ve Kıbrıs konularına da değinen Davutoğlu, Yukarı Karabağ'daki donmuş ihtilafın kısa zamanda çözülmesini ve bunun da Kafkas bölgesine barış getirmesini umduklarını ifade etti.

Davutoğlu, Türkiye ve ABD'nin bu konuya aynı açıdan bakmasından memnuniyet duyduğunu aktararak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan arasındaki görüşmelerin başarılı olmasını diledi.

Kaynak: AA