Bitlis'te Korucuların 'Taciz Ateşi' Açtığı İddiası

Bitlis'te korucuların merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü civarında, yoldan gelip geçenleri taciz ettiği, etrafa ve yerleşim yerlerine hedef gözetmeksizin ateş açtığı iddiasıyla basın açıklaması düzenlendi.


Basın açıklaması yapmak üzere Barış ve Demokrasi Parti İl Başkanlığında toplanan kalabalık, çarşı merkezinde sloganlar atarak, Ulu Cami önüne kadar yürüdü.

Burada açıklamayı okuyan BDP İl Başkanı Mehmetcan Demir, 15 Kasım'da il merkezine bağlı Yukarı Ölek köyü civarında dolaşan korucuların, yoldan gelip geçenleri taciz ettiğini, etrafa ve yerleşim yerlerine doğru hedef gözetmeksizin ateş açtığını öne sürdü.

Demir, şunları dile getirdi:

"Kürtlerin temel talepleri arasında yer alan koruculuk sisteminin hala kaldırılmaması sonucunda, suç dosyaları bir hayli kabarık olan korucular, ilimizde bu suç dosyalarına bir yenisini ekledi. 15 Kasım'da il merkezine bağlı Yukarı Ölek köyü civarında dolaşan korucular, yoldan gelip geçenleri taciz ederek, etrafa ve yerleşim yerlerine doğru hedef gözetmeksizin ateş açmıştır. Çözüm sürecinde provakasyon yarattıkları duyumu üzerine, bölgeye giden Bitlis İHD ve MEYA-DER temsilcileri, basın mensupları ve oradaki köylüler, korucular tarafından darp edilmiştir. Rastgele etraflarına ve ayak diplerine kadar ateş edilmiştir. Kendilerine tehdit ve hakaret etmişlerdir."

Yaşanan bu menfur olayı nefret ve şiddetle kınadıklarını belirten Demir, zaman kaybetmeden sorumlular hakkında yasal işlem yapılması gerektiğini ifade etti.

Zaman kaybetmeden koruculuğun kaldırılmasını ve bu işlenen insanlık suçlarına bir an önce son verilmesini istediklerini bildiren Demir, barış sürecinin istenilen ölçülerde gelişmemesine rağmen silahlı çatışmaların olmaması ve ölümlerin yaşanmamasından mutluluk duyduklarını belirtti.

Koruculuk sisteminin, barış sürecinin selameti açısından derhal ve koşulsuz olarak kaldırılmasının süreç açısından hayati önem taşıdığını ifade eden Demir, korucuların 1992 ile 2009 yılları arasında, Bitlis ve çevresinde, yüzlerce suça karıştığını ve halk arasına nifak soktuğunu dile getirdi.

BDP, Halkların Demokrasi Partisi,Bitlis İnsan Hakları Derneği,Kürdi-Der, Bitlis KESK Şubeler Platformu, Bitlis MEYA-DER Temsilciliğinin de desteklediği açıklamanın ardından, kalabalık olayın yaşandığı Yukarı Ölek köyüne gitti.

Kaynak: AA