Develer Arenaya Çıkıyor

Ege Bölgesi'nin kış eğlenceleri arasında yer alan deve güreşleri, sezona izleyici can güvenliği, veteriner denetimi, deve sahibinin alkol tüketimi gibi yeni getirilen düzenlemelerle, Denizli Buldan'ın Yenicekent beldesinde yapılacak güreşlerle başlayacak.


Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Metin Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörük kültüründe yer alan, Ege'nin yanı sıra, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde de kış aylarında gerçekleştirilen deve güreşlerinin, bu yıl oluşturulan federasyon sayesinde daha organize halde yürütüleceğini belirtti.

Deve güreşi geleneğinin yüz yıllardır devam ettiğini ifade eden Kaya, güreşlerimizden elde edilen gelirin de çoğunlukla hayır işlerinde kullanıldığını dile getirerek, "Bu güreşlere ayrı bir değer katıyor. Bugüne kadar deve güreşleri sayesinde yüzlerce okul, yol, cami, sağlık ocağı, çeşme, hastane yapılarak kamu yararı sağlandı" dedi.

Sezonun, Denizli Buldan'daki Yenicekent beldesinde bu haftasonu yapılacak güreşlerle başlayacağını bildiren Çetin, bazı yeni düzenlemelerin de getirildiğini, güreş düzenlemek isteyen komitenin federasyonla irtibat kuracağını kaydetti.

Organizasyondaki dernek ya da komiteye, güreş alanında veteriner bulundurma zorunluluğu getirildiğini, veteriner bulundurulmayan alanda müsabaka yapılmasına izin verilmeyeceğini kaydeden Çetin, sakatlanan veya yaralanan deveye ilk müdahalenin güreşin yapıldığı arenada veteriner tarafından gerçekleştirileceğini ifade etti.

"Bu yıldan itibaren deve güreşleri, herkesin kendi düşüncesine göre değil bir sistem içinde yapılacak" diyen Çetin, müsabakalara katılacak develerin sınıflandırılacağını, ortaya konan ödüllerin ise galip gelen deve sahibine yüzde 70, mağlup olana ise yüzde 30 şeklinde verileceğini söyledi.

Deve güreşlerinin yapıldığı arenada, veteriner bulundurulma zorunluluğunun yanı sıra, alkol tüketimi ve izleyicilerin can güvenliğini ön planda tutan yeni uygulamalar getirdiklerini kaydeden Metin Çetin, şöyle konuştu:

"Deve güreşi alanında ikinci bir tel örgünün çekilmesi kararlaştırıldı. Bu tel örgü, develerin izleyicilerin bulunduğu bölüme geçmesini engelleyeceğinden vatandaşların can güvenliğini açısından önemli. Ayrıca, güreş alanında isteyen istediği gibi alkol tüketemeyecek, bu konuda da almaya bazı sınırlamalar gelecek. Özellikle güreşe katılacak deve sahiplerinin kesinlikle alkol alamayacak. Alkollü olan deve sahibi müsabakalarda yer alamayacak. Alkol tüketen izleyici de ayrı bir bölümde oturacak."

Kaynak: AA