Bakanlar Ergün ve Ergin Hatay'da

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay Müftülüğü tarafından muharrem ayı dolayısıyla farkı dine inananların aynı sofrada buluştuğu iftar programına katıldı.


Antakya Anemon Otel'de düzenlenen iftar yemeğinde katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakın Ergün, burada yaptığı konuşmada, muharrem ayının kültürlerinde ayrı bir yeri olduğunu söyledi.

Aynı ayın içinde büyük bir acının, hüznün olduğunu ifade eden Ergün, "Çünkü hiç olmaması gereken bir ayda hiç olmaması gereken acıları da yaşadık. Ehlibeyitin, çok acımasız, zalimane bir şekilde katledildiği bir ay. Bunun acısını bu mübarek ayda çok derinden yaşıyoruz. Bu Anadolu topraklarında, bu acıyı yaşatanların, bu zulmü yapanların adı kötülüklerle anılmaktadır. Bu topraklarda nerede bir kötülük olsa 'o Yezidin Yezidlerin işidir' denilir. Kötülüklerle beraber ismi anılmak ne kadar kötü bir şeydir. Ama ehlibeyitin adı hele bunun adı Ali, Hasan, Hüseyin ise artık o isimler yücelsin diye çocuklarına o isimlerden bir tanesini mutlaka verir" şeklinde konuştu.

Anadolu topraklarında çok sayıda Ali, Hasan ve Hüseyin isimlerinin bulunduğuna vurgu yapan Ergün, "Bunun Alevi'si, Sünni'si, Şii'si yoktur. Ali hepsinin Alisidir, Hüseyin hepsinin Hüseyinidir, Hasan hepsinin Hasanıdır ve yüce Peygamberimiz hepimizin peygamberidir. Muharrem ayını tarihte olan acı hadiseleri de gözümüzün önüne getirerek adımızın asla kötülüklerle anılmasını istemeyerek hayatımıza yön veren bir ay olarak değerlendirmemiz gerekir" dedi.

Bakan Ergün, Antakya'nın kardeşliğin ve barışın kıymetini bilen bir şehir olduğunu vurgulayarak, barış ve kardeşliğin değerli birşey olduğunu, bunları zedeleyenlerin insanlığa büyük bir kötülük yapmış olacağını kaydetti.

- "Kuluna zulüm etmek, onu yaradana saygısızlık etmektir"

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de iftar programında, Hatay'ın sosyolojik ve kültürel yapısını tam anlamıyla yansıtan bir tablonun olduğunu belirterek, Hristiyan, Yuhudi ve Müslümanların, bir arada iftar yaparak ve dualar ettiğine dikkati çekti.

"Bizler yeryüzünde Allah'ın birer halifesi olarak yaratıldık" diyen Ergin, şöyle devam etti:

"Herbirimiz kainatın mikro ölçeginde temsilcisiyiz. Kuluna hizmet etmek, onu yaradana hizmet etmektir. Kuluna zulüm etmek onu yaradana saygısızlık etmektir. Bu açıdan, 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' diyen o kadim medeniyet anlayışımızın eseri olarak birbirimize karşı üzerlerimizde hakkımız var. Öncelikle insanız, insanlık ailesinin birer mensubuyuz. Hangi görüşten, düşünceden, inanıştan olursak olalım öncelikle insanız. İnsan olmanın getirdiği, gerektirdiği, saygıyı, hürmeti göstermek zorundayım ve o saygıyı beklemeye de hakkım var. Biz bu kültürden, inanıştan, medeniyetten geliyoruz."

Bakan Ergin, bu mübarek ayda bundan yaklaşık bin 400 yıl önce yaşanmış faciaların bulunduğunu anlatarak, "Peygamberimizin sevgili torunu Hz. Hüseyin ve Ehlibeyit'ten çok sayıda Müslüman şehit edildi, zulme uğradı. Şunu bilmemiz lazım ki o güzel insanları şehit edenler bugün anılmak istenmiyor bile. Kimse isimlerini ağzına almak istemiyor. Bugün bu ülkede, bu toplumda, Yezid ismini duyamazsınız. O zulme karışmış olanların da isimlerini duyamazsınız ama Anadolu'da her evde bir tane Hüseyin bulursunuz, her çatının altında bir Hasan, Ali, Fatma, Zehra duyarsınız, bunlar Müslümanların ortak değerleri. Muharrem ayındaki matem, hepimizin matemi, hüzün, keder hepimizin hüzünü, kederi. Muharremde, Kerbela'da yaşanan facianın günümüzde farklı versiyonlarının yaşanmaması adına birbirimizi Allah için sevmek ve kardeşçe muamele etmek, sevgimizi bölüşmek, paylaşmak durumundayız" diye konuştu.

Tarih ve yaşanılanlardan ders alınması halinde yaşanmış olan acıların tekerrür etmeyeceğini belirten Ergin, iftar programına katılan farklı dinin temsilcilerine teşekkür etti.

Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş da Hatay'da, Musevilerin "Hamursuz", Hristiyanların "Paskalya" ve Müslümanların "Kurban" ve "Ramazan" bayramlarını birlikte kutladığını vurgulayan Savaş, aynı masada oturup barış, kardeşlik ve huzur içerisinde yaşandığını söyledi.

Hatay Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Alevi Cemaati Kanaat Önderi Nasrettin Eskiocak, Protestan Kilisesi Ruhani Lideri Yakup Chang, Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Domenico Bertogli, Ortadoks Kilisesi Ruhani Lideri Jan Dellüler, Musevi Cemati Başkanı Şaul Cenudioğlu'nun da Hatay'da var olan kardeşlik ve huzur ortamına vurgu yaptığı konuşmaların ardından kentteki birlik ve beraberliğin bozulmaması için birlikte dualar edildi.

Öte yandan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün ile Adalet Bakanı Ergin, iftar programı öncesinde Kırıkhan ilçesinde Koruma Temizlik A.Ş Üretim Tesisi'nin yeni yapılan üretim yerlerinin açılışını yaparak tesiste incelemelerde bulundu.

Kaynak: AA