Uyuşturucuya Ağır Cezalar

MELDA ÇETİNER- AK Parti'li milletvekilleri, uyuşturucuya yönelik cezaların artırılması amacıyla yasa teklifi hazırladı.


AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl ve İstanbul Milletvekili Bülent Turan, "Uyuşturucu Maddelerin Murakebesi Hakkında Kanun ile bazı kanun ve KHK'lerde değişiklik yapılması için yasa teklifi hazırlayarak, Grup Başkanlığı'na verdi.

Teklif, kenevir ekiminde bulunanlara yönelik cezaların artırılmasını öngörüyor. Buna göre; izin belgesi almadan ya da izin belgesi almasına rağmen bilerek belgesine belirtilen alandan fazla yerde veya izin belgesinde kayıtlı yerden başka yerde kenevir ekimi yapan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bu suçun tekrarı halinde, TCK'daki seçenek yaptırımlardan faydalanamayacak. Ayrıca, esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişiye verilen bir yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ise üç yıldan yedi yıla kadar olarak değiştiriliyor.

TCK'da "Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti" maddesi, "Uyuşturucu, uyarıcı ve psikotrop madde temin etme" şeklinde düzenleniyor.

TCK'da uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi, beş yıldan onbeş yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması yer alıyor. Teklifle; bu suçlardan birini veya birkaçını tekraren işleyenlere veya bu maddeleri 18 yaşından küçüklere satan, satışa arzeden, veren kişilere verilecek ceza, iki kat artırılacak. Her ne ad adı altında olursa olsun uyuşturucu veya uyarıcı madde mahiyetindeki ürünlerin elektronik ortamda ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak satan veya reçetesiz ya da reçeteye aykırı olyarak satın alanlar da bu kapsamda değerlendirilecek.

Üzerinde uyuşturucu veya uyarıcı madde bulunduran kişinin, örgün eğitim kurumlarının, dershanelerin yurtların veya ibadethanelerin kapısına 100 metreden daha yakın bir mesafede bulunduğunun tespit edilmesi durumunda, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilecek. Uyuşturucu suçuyla ilgil olarak öngörülen hapis cezalarının ertelenmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin hükümler uygulanmayacak.

-Çocukların velayeti...

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişinin 18 yaşından küçük ise tedavi görmesi zorunlu olacak. Hakim bu durumda kişinin tedavi merkezinden ayrılmamasına da hükmedecek. Uyuşturucu ticareti yapan ya da uyuşturucu bağımlısı kişilerin çocukları hakkında uygun koruyucu önlemler alınabilecek.

İn­ter­net or­ta­mın­da ya­pı­lan ve içe­ri­ği uyuşuturucu veya uyarıı madde imal ve ticareti suçunu oluş­tur­du­ğu husu­sun­da ye­ter­li şüp­he se­be­bi bu­lu­nan ya­yın­lar­la il­gi­li ola­rak eri­şi­min en­gel­len­me­si­ne ka­rar ve­ri­lecek.

MEB; ilgili bakanlıklarla işbirliği içinde öğrencilerin zihinsel ve bedensel gelişimlerini korumak amacıyla alkol, uyuşturucu ve benzeri madde bağımlılıklarının zararları hakkında eğitim ve öğretim programları, ders kitapları, eğitim araç-gereçlerini hazırlamak veya hazırlatmak ve Talim ve Terbiye Kurulun'a sunacak.

Alkol, uyuşturucu ve benzeri madde bağımlılıklarının tedavilerine yönelik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri kurulacak.

-"Önemli artış..."

Teklifin gerekçesinde, toplum huzurunun bozulmasında en önemli faktörlerden biri olan uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının, son yıllarda önemli artış gösterdiği belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:

"Dünyada madde bağımlısı sayısı 200 milyona dayanmışken, ülkemizde de durum her geçen gün kötüye gitmektedir. Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin son yaptığı araştırmaya göre, son bir yılda madde bağımlılığı nedeniyle ayakta tedaviye başvuranların sayısı 160 bin dolaylarındayken, tedavi merkezlerinde yatılı tedavi olan bağımlı sayısı ise 5 bini aşmış bulunmaktadır. Ayrıca, ülkemizde geçtiğimiz yıl yapılan operasyonlarda; 7 bin 300 kilogram kadar eroin, 600 kilogram kadar esrar, 350 kilogram kadar metamfetamin, 1 milyon 500 tablet kadar ekstasy ve 1 milyon tableti aşkın da captagon ele geçirilmiştir. Tüm bunların yanında, uyuşturucu kullanım yaşının 13'lere kadar düşmesi, 18 yaş altı gençlerin korunmasında ayrı bir önem alınmasını gerektirmektedir. Nitekim Anayasa, Devleti, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri almakla yükümlü kılmıştır."

Teklifle, usulüne aykırı olarak kenevir ekiminde bulunanlara yönelik cezaların arttırılması, elektronik ortamda bitki ürünleri gibi değişik adlarda uyuşturucu veya uyarıcı madde satışını usulüne aykırı gerçekleştirenlerin de yasa kapsamına alınması, 18 yaş altına uyuşturucu madde satanların daha ağır yaptırımlara tabi tutulması, 18 yaş altı madde bağımlısı gençlerin tedavi merkezlerinde yatılı olarak tedavi edilmesi ve uyuşturucu ticareti yapan veya uyuşturucu bağımlısı olanların çocukları için velayetlerinin Devlete verilmesine kadar bir çok önemli koruyucu tedbirin uygulamaya geçirilmesi ve devletin anayasal görevlerini daha etkili yerine getirilmesi düşünüldüğü kaydedildi.

Kaynak: AA