'Fatih; Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam” Belgeselinin Galası

“Fatih; Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam” isimli belgeselin galası, Topkapı Sarayı’ndaki Aya İrini kilisesinde yapıldı.

Galaya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve çok sayıda Osmanlı torunu katıldı.

Fatih Sultan Mehmet’in hayatını anlatan “Fatih; Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam” isimli belgeselin galası, Aya İrini Kilisesi’nde yapıldı. Galaya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin Osmanlı soyundan gelen çok sayıda davetli katıldı.

Galada açılış konuşmasını yapan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT olarak padişahların hayatını anlatan çizgi filmler yapmaya başladıklarında eleştirildiklerini ve buna anlam veremediğini belirterek, “Fatih Sultan Mehmet ile ilgili çocuk kanalımızda Çınar isminde bir çizgi dizi film başlattığımızda Osmanlı Padişahları’nın tamamını işlemek istedik. Bunu dile getirdiğimizde çok yadırgandık hatta eleştirildik bende şaşkınlıkla o eleştirileri izledim. Dünyanın hiçbir yerinde atalarını gerek çizgi filmlerde gerek belgesel gerekse dizi filmlerde verdiklerinde yadırganmaz ama garip bir şekilde Türkiye’de bunlar oluyor. Tabi Fatih’i yeterince anlayabilseydik belki İstanbul’u daha fazla severdik tarihi dizilerimize çok daha farklı bir şekilde bakardık ve daha kaliteli diziler üretebilirdik diye düşünüyorum” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sinema filmleri diziler ve belgeseller arasında fark olduğuna dikkat çekerek, RTÜK’e yapılan şikayetlerde RTÜK’ün ceza vermemesini doğru bulduğunu ve dizilerin kurgu olduğunu belirtti.

Arınç, “TRT’yi tebrik ediyorum ve belgesel adına bütün çalışan ekibimizi kutluyorum. İnanıyorum ki Türkiye’nin ve dünyanın büyük ilgisini çekecek bir belgeselle karşılaşacağız. Bugün dünyada ifade özgürlüğü özellikle din ve vicdan özgürlüğü açısından bir şeyler konuşuluyorsa bizim geçmişte Sultan Fatih ve onu takip edenler tarafından insanların bu haklarını gösterilen özenin ne kadar güçlü olduğunu da görebiliriz. Çok kitaplar yazılmış tiyatrolar sahneye konulmuş geçtiğimiz günlerde veya bir yıl içerisinde Fatih veya Fetih 1453 bir sinema filmini de hep beraber izledik. Bence de çok başarılıydı. Fatih’in dizileri de yapılabilir herhalde kadersizdi ki kaldırıldığını duyuyorum. Biz en doğrusunu yaptık çünkü Fatih’i bir sinema veya bir dizinin içerisine hapsetmek veya orada aynı Fatih’in düşüncesini ve yaşantısını verebilmek mümkün değildi. Sinema dili olacaksa sinema dilinin içerisine bir şeyler koymaya mecbursunuz. Onları yanlış bulduğumu söylemek için bunları söylemiyorum onlar doğrusunu yapıyorlar. Ama Şahi topunu döken insanın kızıyla Ulubatlı Hasan arasındaki bir aşk ilişkisini bir sinema filmine koymak mecburiyetindesiniz. Çünkü bu filmleri başka Türlü izlemek mümkün değil. ‘Canım öyle bir şey gerçekte yoktu’ karıştırma orasını bu bir sinema filmi. O da olacak başka şeyler de olacak. Muhteşem Yüzyıl isimli diziye yönelik eleştirilerin büyük bir kısmı bunların gerçekle ilgili olmadığı yönündedir. Bunların bir kısmına evet diyebilirsiniz bir kısmına hayır derseniz ve eklersiniz ki bu bir dizi filmidir bu bir sinema filmidir bunun içerisine başka unsurlar koymak zorundasınız çünkü bu birebir belgesel değildir. Belgeselde tarihlere kimliklere kişiliklere daha fazla bağlı kalmak zorundasınız ama bir dizi de buna hiçbir zaman uymayabilir. O yüzden RTÜK’e şikayet üzerine şikayet yağdı ama RTÜK dedi ki bu bir sinema filmidir biz buna karışamayız. Bence doğrusunu söylediler” dedi.

Kaynak: İHA