Spd Olağan Genel Kurulu Yapılıyor

Alman Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabriel, ülkede herkesin artık eşit vatandaşlık haklarına kavuşması gerektiğini söyledi.


Leipzig kentindeki SPD Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Gabriel, genel seçimlerde yüzde 25,7'lik oranında oy aldıklarını hatırlatarak, hedeflerine ulaşmadıklarını, bunun sorumluluğunu genel başkan olarak kendisine ait olduğunu söyledi.

Hristiyan Birlik partileri ile koalisyon kurmak için görüşmeler yaptıklarına ifade eden Gabriel, insanların yaşam ve iş koşullarını iyileştirmeye ve toplumdaki birlikteliğe katkı sağlamaya yönelik hükümet için pazarlık yapmaya değeceğini kaydetti.

İş piyasasının adil olmasını, fakirlikle mücadele edilmesini, eğitime, yerel yönetimlere ve altyapıya daha fazla yatırım yapılmasını istediklerini ifade eden Gabirel, "Almanya'da nihayet çifte vatandaşlığın gelmesini istiyoruz" dedi.

Ülkede yaşayan göçmenlerin eşit vatandaşlık haklarını beklediklerini ifade eden Gabriel, ''Artık herkesin eşit vatandaşlık haklarına kavuşması lazım. Sadece bunu yapmak için bile müzakerelere girmeye değer'' diye konuştu.

Koalisyon görüşmelerinde birçok şeyin başarılabileceğini ancak SPD'nin bazı taleplerinin yerine getirilmeyeceğine işaret eden Gabriel, "Kim taleplerin yüzde yüzünün karşılanmasını bekliyorsa o çok şey bekliyor'' ifadesini kullandı.

SPD'nin insanların hayat şartlarını iyileştirme fırsatını kaçırmaması gerektiğini belirten Gabriel, bu insanların seçtikleri partinin kendileri için bir şeyler yapmasını beklediklerine işaret ederek, SPD'nin görevinin de bu insanların hayat şartlarını iyileştirmek olduğunu ifade etti.

Gabriel, Birlik Partileri ile kuracakları muhtemel hükümet için çifte vatandaşlığın yanı sıra çalışanlar için saatte 8,50 avro asgari ücret ve uzun yıllar sigortalı çalışanların emekli maaşında kesintiye gidilmemesini önemli koşullar olarak gösterdi. Koalisyon görüşmelerinde çıkan sonucu yaklaşık 470 bin üyeye oylatacaklarını dile getiren Gabriel, bunun parti içi demokrasi olduğunu ve üyelerine güvendiğini kaydetti.

- Türkiye'ye karşı farklı tutum

SPD Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz da SPD'nin de dahil olduğu koalisyon hükümetince 2000 yılında kabul edilen opsiyon modelinin kaldırılmasını isteyerek, insanların vatandaşlık konusunda seçime zorlanmaması gerektiğini belirtti.

Bu uygulamanın başka hiç bir ülkede bulunmadığını ifade eden Özoğuz, "Almanya'da bazı ülke vatandaşlarının çifte vatandaş olmalarına izin veriliyor ancak Türkler söz konusu olduğunda buna karşı çıkılıyor. Çifte vatandaşlığın kabul edilmesi kimseye zarar getirmeyecek" ifadelerini kullandı.

Genel seçimlerde SPD'nin başbakan adayı olan Per Steinbrück de her şeye rağmen hükümete girmek istemediklerini ifade ederek, SPD'nin insanların hayat şartlarını iyileştirme yönünde şekil vermek istediklerini, bu fırsat bulunulduğunda sorumluluk almaları gerektiğini kaydetti.

Steinbrück, Gabriel gibi seçimlerde alınan başarız sonucunun sorumluluğun kendisine ait olduğunu belirtti.

SPD Olağan Genel Kurulu'na katılan konuklar arasında Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, AK Parti Milletvekili Çağatay Kılıç ve CHP'li Ercan Karakaş da yer aldı.

Kaynak: AA