Expo 2020'de Son Viraj

EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Vali Mustafa Toprak, EXPO yarışında etkili olan kriterlere bakıldığında İzmir'in diğer adaylara göre ağır bastığını belirterek, "İşin adaleti varsa, akıtılan alın terinin bir karşılığı olacaksa İzmir bunu hak ediyor ve delegeler de bunu kabul ediyor" dedi.


Paris'teki OECD binasında 27 Kasım'da yapılacak EXPO 2020 oylaması öncesi AA muhabirine açıklamalarda bulunan Toprak, İzmir'in çok yoğun bir adaylık tanıtım programını tamamlamak üzere olduğunu, 18 Kasım'da çeşitli ülkelerde görev yapmış büyükelçi ve diplomatların, Uluslararası Sergiler Bürosu üyesi ülkeler ve delegelerle görüşmelerde bulunacağını anlattı.

Program çerçevesinde 26 Kasım'da verilecek resepsiyonun ardından 27 Kasım öğleden sonra yapılacak oylamada yapılan çalışmaların neticelerinin alınacağını ifade eden Toprak, sonucun İzmir ve Türkiye lehine olacağına yürekten inandığını dile getirdi.

Kentin EXPO heyecanının, İzmir'in ilk kez aday olduğu EXPO 2015 için 2008 yılında yapılan oylamayla başladığını anımsatan Toprak, 2020 adaylığında ise 2011 yılında yasal düzenlemelerin tamamlanmasının ardından yaklaşık 2 yıllık süreçte ülke ve kentin tüm dinamiklerinin büyük emek verdiği bir çalışmanın yapıldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı, başbakan, dışişleri bakanı, bakanlar, büyükelçiler, valilik,büyükşehir belediyesi, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin bu süreçte ülke ziyaretleri ve heyetlerin ağırlanmasında el birliğiyle çalıştığını söyleyen Toprak, şöyle konuştu:

"Eksik bir şey kaldı mı?' diye sorulacak olursa. Yapılması gereken ülke ve karar mekanizması ziyaretleri yapıldı, delege ziyaretleri yapıldı, sempozyumlar yapıldı. Delege heyetlerinin yaptığı ziyaretlerde İzmir'in kazanmasının neden önemli olduğunu, Türkiye ve İzmir'in hazır olduğunu, İzmir'in avantaj ve fırsatlarını, kentin tarihi ve kültürel güzelliklerini iyi bir şekilde anlattık. Ana temamız olan sağlık konusunda da dünyanın en önemli sorununun sağlık olduğunu ama şimdiye kadar sağlık konusunun EXPO'larda hiç işlenmediğini anlattık."

- Ziyaretçi sayısı çok önemli

EXPO'nun düzenleneceği alanın da önemli fırsatlar verdiğini ifade eden Toprak, uluslararası bir sergi olan EXPO için katılımcı ülke ve ziyaretçi sayısının çok olmasının büyük öneminin olduğuna işaret etti.

İzmir'in de tüm dünya ülkeleri açısından rahat ulaşılabilir bir noktada olduğunu, 3 saatlik uçuşla 48 ülkeden 1,5 milyar insanın kente gelebildiğini anlatan Toprak, katılımcı ve ziyaretçi sayısında iddialı olduklarını belirtti.

EXPO hedefi kapsamında merkezi hükümet ve yerel idarelerin yapacağı yatırımların belli olduğuna, bunların bir kısmının başladığına değinen Toprak, 6-8 Ekim arasında İzmir'de ağırladıkları 114 delegeye kentin zenginliklerini anlatmaya çalıştıklarını, onlardan çok olumlu geri bildirimler aldıklarını söyledi.

Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Delegeler gerçek manada samimiyetle bu organizasyonun 4 aday arasında İzmir'de düzenlenmesinin hem ülkelere hem EXPO oluşumuna faydalar getireceğini biliyorlar, buradaki güzelliklerin farkındalar. Şüphesiz ki şunu da unutmamak gerekiyor, ülkeler karar verirken sadece ülkelerin güzelliklerine, bu organizasyonu başarıyla düzenleyebileceklerine bakmıyorlar, kendilerine göre farklı değerlendirmeleri de oluyor. Siyasi bakışlar da olabiliyor. Uluslararası birliktelikler olabiliyor. Latin Amerika Birliği, Afrika Birliği, Arap Birliği gibi birtakım oluşumlar var. Onlar kendi içerisinde bir karar alabiliyorlar. Ama bu bir gizli seçim. Delegelerin orada oy kullanma refleksi çok önemli.

Siyasi ve ekonomik ilişkilerle birlikte delege refleks ve temayüllerini gözeterek çalışma yaptık. Tema, ulaşılabilirlik, tarihi-kültürel zenginlik, yatırım gücü ve organizasyon kabiliyeti gibi adaylık kriterlerine baktığımızda İzmir, ağır basıyor, ama neticede bu bir seçimdir. Biz İzmir'e güveniyoruz, sonucun da olumlu olacağına inanıyoruz. İşin adaleti varsa, akıtılan alın terinin bir karşılığı olacaksa İzmir bunu hak ediyor ve delegeler de bunu kabul ediyor. Ama bu çalışmaların dışındaki birtakım farklı gelişme ve kanaatler tezahür ederse o da bizim çalışmalarımızın dışında bir noktadır."

- EXPO hakkında

Küresel çapta bilgi birikimini daha yaşanılır bir dünya için bir araya getiren organizasyonlar olan EXPO'larda, ürünlerden çok fikirler, kültürler ve dünyanın geleceği için projeler sergileniyor.

Dünyanın en eski ve en büyük uluslararası etkinliklerinden biri EXPO, başka bir deyişle "Dünya Sergisi", beş yılda bir düzenleniyor ve altı ay sürüyor. Katılımcıları arasında devletler, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve şirketler yer alıyor.

EXPO, Dünya Sergileri'nin organizasyonu ile ilgili düzenlemeler, merkezi Paris'te olan, 167 kayıtlı üyesi bulunan Uluslararası Sergiler Bürosu tarafından yürütülüyor.

İlk Dünya Sergisi, 1851'de Londra'da yapıldı. Telefon ilk kez 1876 yılında Philadelphia EXPO'sunda, mikrofon ilk kez 1878 yılında Paris EXPO'sunda, faks makinesi ilk kez 1904 yılında Saint-Louis EXPO'sunda ve televizyon ilk kez 1939 New York EXPO'sunda sergilendi.

EXPO, 2010'da Şangay'da 5,28 kilometrekarelik alanda düzenlendi ve 73 milyon ziyaretçi çekti.

EXPO'nun ev sahipliğini 2015 yılında Milano yapacak.

Kaynak: AA