Un Bir Ayda Yüzde 20 Zamlandı

Bursa Simitçiler ve Unlu Madde İmalatçıları Odası Başkanı Erdal Pınar, una yapılan son zamların sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.


Un fiyatlarının son bir ayda yüzde 20 zamlandığına dikkat çeken Oda Başkanı Erdal Pınar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) makarnalık buğdayın tonunu 765 TL, düşük vasıflı makarnalık buğdayın tonunu 640 TL, ekmeklik buğdayın tonunun ise 720 TL’den aldığını söyledi.

Pınar, "Uluslararası Hububat Konseyi, 26 Eylül 2013 tarihli son raporunda, 2012/13 sezonu sonunda 655 milyon ton gerçekleştiğini tahmin ettiği dünya buğday üretiminin bu yıl 687 milyon ton olmasını beklemektedir. Konsey, dünya buğday tüketiminin geçen yıla göre yüzde 2 artmasını bekliyor. Hal böyle iken son bir ay içerisinde un fiyatlarına yapılan yüzde 20’lik artışı anlamakta güçlük çekiyoruz. Yakında bütün Türkiye’de yaşanacağını tahmin ettiğimiz un fiyatlarındaki spekülatif fiyat artışının önünü kesemezsek, tüm ürünlerde fiyat artışı kaçınılmaz olacaktır. Son bir ayda özel maksatlı kullanılan un fiyatları 67 liradan 79 liraya, diğer un fiyatları ise 51 liradan 66 liraya çıkmıştır. Ortalama yüzde 20’lik bu artışı esnafımızın tek başına karşılaması mümkün değildir" dedi.

TMO’nun stoklarındaki buğday ile spekülatörlere fırsat vermemesi gerektiğini belirten Bursa Simitçiler Odası Başkanı Erdal Pınar, "Susamdan sonra unda yaşanılan sıkıntıya nasıl katlanacağız, bilemiyoruz" diye sordu.
Kaynak: İHA