Türkiye-azerbaycan İşbirliği Toplantısı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kafkasya'da barış, istikrar ve kalkınmanın sağlanması için Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dayanışmanın tartışılmaz önemde olduğunu söyledi.


Yazıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde düzenlenen Türkiye-Azerbaycan İşbirliği Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in seçimlerden sonra ilk ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirmiş olmasının Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin gelişmesi bakımından çok güçlü bir zemin oluşturacağını belirtti.

Azerbaycan'ın bağımsız olduktan sonra istikrarlı politikalarıyla bütün dünyada büyük bir saygı uyandırdığını ifade eden Yazıcı, Azerbaycan ve Türkiye'yi "tek millet iki devlet" olarak nitelendirdi. Türkiye ve Azerbaycan'ın sıkı bağlarla kenetlenmiş kardeş ülkeler olduğunu vurgulayan Yazıcı, bu kardeşliğin sözde kalmadığını kaydetti.

Azerbaycan'ı bölgedeki en önemli stratejik ortakları olarak gördüklerini ifade eden Yazıcı, Azerbaycan'ın başarılarıyla gurur duyduklarını belirtti.

Türkiye ve Azerbaycan olarak hem ikili hem de bölgesel konularda sergilenen dayanışmanın sürdürülmesi gerektiğine işaret eden Yazıcı, "Özellikle Kafkasya'da barış, istikrar ve kalkınmanın sağlanması için Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dayanışma tartışılmaz önemdedir" dedi.

İki ülke arasındaki siyasi ilişkilere paralel olarak ekonomik alandaki ilişkilerin de ilerlediğini kaydeden Yazıcı, şöyle konuştu:

"2010 yılında 2,4 milyar dolar olan ikili ticaretimizin, 2011 yılında 3,5 milyar dolara, 2012 yılında 4,2 milyar dolara yükselmesi memnuniyet vericidir. Azerbaycan'a yapılan doğrudan yatırımlarda da Türkiye ilk sırada olmaya devam ediyor. Yukarı Karabağ ve işgal altındaki Azerbaycan toprakları konusu en önemli dış politika gündem maddelerimiz arasında yer almaya devam etmektedir. Bu meselenin, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü içerisinde barışçıl bir çözüme kavuşması yönünde çalışmaya devam ediyoruz."

-TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri çok önemsediklerini, bu ilişkinin stratejik ortaklığın çok daha ötesinde olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki bağı kuvvetlendirecek her projeyi sonuna kadar desteklediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, özellikle son yıllarda ikili ilişkilerde somut adımlar atılmasından, büyük yatırımların hayata geçmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Bunların başında boru hattı projelerinin geldiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın, iki kardeş ülkeyi, birbirine "enerjiyle" bağlayan önemli bir köprü olduğunu, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin, bu bağı daha da güçlendireceğini belirtti.

Ulaştırma alanında da ilklere imza atıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesi ile Azerbaycan, Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlanacak. Yine bu sayede Türkiye de Azerbaycan üzerinden, Orta Asya ve Çin'e kadar uzanan geniş bir coğrafyaya açılacak. İnşallah bu projelerin en kısa sürede faaliyete geçmesiyle, yeni dünyanın ticaret hattı bu coğrafyada şekillenecek. Ve bu sayede ortak kaderimiz, ortak zenginliğe dönüşecek" dedi.

İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin de son yıllarda önemli gelişme kaydettiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti.

''Aramızdaki ticaret son 10 yılda Azerbaycan'la 15 kat arttı. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacmi, küresel mali krize rağmen istikrarlı şekilde büyümeye devam etti. 2012 yılında ülkelerimiz arasındaki dış ticaret hacmi bir önceki yıla oranla tam yüzde 16 artarak 3 milyar dolara ulaştı. Yatırım alanında da çok önemli mesafe aldık. 1991-2011 yılları arasında Azerbaycan'da, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sahip veya ortak olduğu 3 bin 700'ü aşkın Türk şirketi kuruldu. Yatırımcılarımız Azerbaycan'da yaklaşık 25 bin kişilik istihdam sağlarken, 2000-2012 yılları arasında yaklaşık 2,5 milyar dolar vergi ödeyerek Azerbaycan ekonomisine katkıda bulunmuştur.'

Azerbaycan'ın da turizm sektörü başta olmak üzere, Türkiye'de çok sayıda yatırım yaptığını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Azerbaycan'ın Türkiye'deki yatırımları 4 milyar dolar civarındadır. Azerbaycanlı işadamlarının Türkiye'ye yönelik yatırımları giderek artış göstermektedir" dedi.

Hisarcıklıoğlu, ekonomik işbirliğini daha da güçlendirmek için öncelikli olarak gümrük, ulaştırma ve lojistik alanlarında gerekli olan teknik, idari ve mevzuata ilişkin uyum çalışmalarını hızlandırmak zorunda olduklarını kaydetti.

Kaynak: AA