Turkcell Teknoloji Zirvesi

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, yeni teknolojilerin şirketler tarafından doğru okunmasının getireceği avantajlara işaret ederek "Yeni dünyayı iyi okuyanlar hızla yükselirken, okuyamayanlar da hızla aşağıya iniyor" dedi.


Teknoillüzyonist Marco Tempest'in gösterisiyle açılan, "Turkcell Teknoloji Zirvesi"nde konuşan Ciliv, katılımcılara toplantının içeriğine ve düzenlenecek panellere ilişkin bilgi verdi.

Ciliv, insanlığın binlerce yıldır devam eden bir geçmişi olduğunu ve bu süreçte bazı olayların insanlara muazzam etki yarattığını dile getiren Ciliv, kağıdın bulunması ve matbaanın icadının iki ayrı dönüm noktası olduğunu anlattı.

"Avrupa'nın kötü gittiği bir dönemde, matbaanın bulunması yükselişe geçilmesini sağladı. Fakat bu içinde bulunduğumuz yıllar, 15 yıl öncesinden başlayıp gelecek 30 yılı da kapsayacak dönem de insanlık tarihinin başka bir dönüm noktası" diyen Ciliv, teknoloji ve internetin olduğu yeni dünyada en önemli olayın, internetin insanlığa etkisi olduğunu kaydetti.

Yeni dünyada kurumlara ve şirketlere çok önemli stratejik görevler düştüğünü, inanılmaz fırsat ve potansiyel olduğunu ifade eden Ciliv, inovasyonla şirketlerin ileri götürülmesi gerektiğini, şirketler ileriye gidince Türkiye'nin ileriye gideceğini, Türkiye'nin kalkınması, büyümesinin Türkiye'nin güçlü şirketlerinin dünyada söz sahibi olması anlamına geldiğini vurguladı.

Ciliv, "Cari açık Türkiye için gerçek bir risk, bunu kapatmamız lazım. Son 10 yılda ekonomimiz muazzam bir gelişme katetti ama bundan sonraki 10 sene bize daha yeni stratejiler getirecek. Daha çok ilim bilimle, daha çok teknolojiyle, daha çok katma değerle ülkemize faydalı işler yapacağız" dedi.

Memleketin insanı olmanın yanı sıra, zamanın insanı olmanın da gerekliliğine değinen Ciliv, ileriye gitmenin zamanın bilgilerinin kullanılmasıyla mümkün olacağını söyledi.

Teknolojinin iş dünyasındaki yeri, katkısı ve Turkcell'in teknoloji çalışmalarıyla ilgili katılımcıları bilgilendiren, yeni teknolojilerin şirketler tarafından okunmasının getireceği avantajları anlatan Ciliv, "Yeni dünyayı iyi okuyanlar hızla yükselirken, okuyamayanlar da hızla aşağıya iniyor" ifadelerini kullandı.

Yutdışı seyahatlerinden ve oradaki gözlemlerinden bahseden Ciliv, dünyadaki başarılı şirketlerin ortak özelliklerini ise şöyle özetledi:

"Bu firmalar müşteriyi merkeze koyuyorlar ve müşteriyi nasıl yaparım da en yüksek değeri yaratırım anlayışındalar. Eğer siz müşterilerinize rakiplerinizden daha fazla değer yaratıp kendinizi farklı kılıyorsanız, dünya çapında başarı sizden kaçamıyor. Son 10 yılda Türkiye muazzam bir gelişme kaydetti.

Gururla söylüyorum ki, Turkcell'in de yatırımlarıyla artık teknolojide Türkiye dezavantajlı değil, avantajlı hale geldi. Ve bu teknolojiyi müşterilerimize odaklanarak, onlara eşsiz deneyim yaşatırsak, artık sadece Türkiye'nin en iyisi değil, dünyanın en iyisi olması Türk firmalarının potansiyeli içinde. Hedef artık dünyada başarılı olmak."

İnovasyonun şirketler için öneminin altını çizen Ciliv, Turkcell olarak inovasyona verdikleri önem ve çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Global ölçekli firmaların inovasyonu kullanarak kendilerini nasıl geliştirip, işlerini nasıl büyüttüklerini örneklerle anlatan Ciliv, inovasyon sayesinde yapılan çalışmaların başarıya ulaşması halinde, finansal başarının da arkasından geleceğini dile getirdi.

Ciliv konuşmasında, bulut bilişim, M2M gibi teknolojilerle ilgili Turkcell'in yaptığı çalışmalara ilişkin detaylar paylaşarak, gelecekte şirketler için bu teknolojilerin yaratacağı değerden de bahsetti.

-"Zirvede öne çıkan yenilikler"-

İletişim zirvesi kapsamında kurulan stantlarda katılımcılar, Turkcell'in yeni ürünlerini deneyimleme ve ürünler hakkında bilgi alma fırsatına sahip olabiliyor.

Standlarda yer alan ürünler ve özellikleri şöyle:

-Akıllı Kapan

Akıllı Kapan sistemi sayesinde, ilaç ve gıda üretim alanlarındaki kemirgen aktivitelerini, kimyasal kullanmadan elimine etmeyi sağlıyor. Sıradan bir "kemirgen istasyonu" gibi görünen Akıllı Kapan, cihazın içindeki dedektör mekanizması sayesinde harekete duyarlı bir yapıya sahip. Cihaz, buradan aldığı mesajı ana üniteye yolluyor. Mesajlar, ana üniteden daha önce belirlenmiş cep telefonuna ya da e-posta adresine, sensörlerle tespit edilen hareketin bilgisini ulaştırıyor. Böylece, Akıllı Kapan sayesinde kemirgen aktivitesine bir sonraki servis periyodunu beklemeden müdahale edilebiliyor. Sistem, operasyonel verimlilik ve müşteri memnuniyeti bakımından şimdiden önemli ölçüde fayda sağlıyor. Genel olarak hizmet ve üretim tesislerinde, fabrikalar, depolar, oteller, alışveriş merkezleri ve hastanelerde kullanım potansiyeli mevcut.

-Sokak Aydınlatması ve Enerji Yönetimi

Akıllı Enerji ürünü ile sokak aydınlatması için kullanılan lamba ve aydınlatma direklerinin uzaktan açılıp kapanması, enerji tüketimlerinin anlık izlenmesi, kayıp ve kaçak analizlerinin yapılması, lambaların harita bazlı konumları, lambaların arıza durumlarının anlık izlenmesi, lambaların tekli ve toplu yönetimi, lambaların yönetimi ile sağladığı tasarrufun izlenmesi ve raporlaması yapılıyor.

-İş Yeri Enerji Yönetimi

İş yerinin elektrik, su ve gaz tüketimleri, anlık izlenebildiği ve geçmişe dönük raporların alınarak enerji verimliliğinin sağlanabildiği bir ürün. Elektrik, su ve gaz tüketimleri akıllı sayaçlar ve Turkcell M2M hatları sayesinde uzaktan takip edilebiliyor. Özellikle birden fazla iş yeri veya mağazası bulunan kurumsal elektrik tüketicilerinin mağazalarını ve iş yerlerinin enerji tüketimlerini karşılaştırarak enerji tasarruf tedbirlerinin alınmasını sağlayabiliyor.

-Binek Araçta Turkcell servisi

VW ile yapılan iş birliği ve ortak ürün geliştirme çalışmaları ile araç içinde keyifli sürüş sağlamak amacıyla araçların Infotainment ekranlarında çalışan Turkcell servisleri geliştirilmiştir. Android işletim sistemi üzerinde geliştirilen akıllı uygulamalar ile sürüşün daha keyifli yapılması sağlanıyor. Navigasyon düzenli olarak güncellenerek, trafik bilgisi içeriyor.

Sitem sayesinde otopark ve benzin istasyonu noktaları çok daha kolay bulunup navigasyon ile ulaşım sağlanabiliyor, istenilen sanatçının şarkılarını anında dinlemek için sadece adını yazmak yeterli oluyor, araç arızası halinde tek dokunuş ile asistance merkezinden adres tarifine gerek kalmadan yardım gönderilebiliyor, araçtan anlık olarak tüm arıza ve problemlere ilişkin bilgiler bilgiler VW Servis merkezine gönderiliyor, böylece oluşabilecek arızaların önüne geçiliyor.

-Elektrikli Araç:

Elektrikli araçların en önemli ihtiyacı olan şarj durumunu yönetme ve şarj etme konusunda Turkcell Akıllı Araç Platformu hem şarj bilgisini anlık olarak telefondan takip edilmesini, hem aracın konumunun gözlemlenmesini sağlıyor.

Turkcell Akıllı Araç Platformu ile ayrıca şarj istasyonu rezervasyonu yapma, şarj sonrasında otomatik ödeme yapma gibi bir çok ilave kolaylıkla geleceğin otomobillerini kullanmak çok daha kolay hale getiriliyor. Bu platfomla araçtan anlık olarak tüm arıza ve problemlere ilişkin bilgiler servis merkezine gönderilmekte, böylece oluşabilecek arızaların önüne geçilebiliyor.

-Akıllı Motosiklet

Güvenlik konusunun çok daha hassas olduğu motosiklet dünyası için yeni Turkcell ürünü Akıllı Motosiklette, anahtar çıkarılıp motosikletten uzaklaşıldığında anahtarlıktaki özel akıllı tag ile motosiklet kendisini güvenlik moduna alıyor.

Herhangi bir darbe veya dokunma gerçekleştiğinde, cep telefonuna anında uyarı olarak iletiliyor.

-Akıllı Durak

Turkcell M2M altyapısı ve M2M SIM kartları kullanılarak geliştirilen Akıllı Durak sistemi ile cep telefonundan istenilen duraktan hangi aracın geçtiği anlık olarak görüntülenebiliyor. Durak numarasını SMS olarak göndererek SMS olarak da bu bilgiler öğrenilebiliyor.

-Akıllı Otopark

Turkcell Akıllı Otopark altyapısı ile açık alanda yol kenarındaki otopark alanlarının dolu mu yoksa boş mu olduğu anında bilinebiliyor.

-"Zirveden Notlar"-

Turkcell Genel Müdürü Ciliv'in de konuşmacılar arasında yer aldığı zirvenin açılış oturumunu yaklaşık 3 bin kişi izledi.

Yarın da devam edecek zirveye 2 gün süresince yaklaşık 10 bin kişinin katılımı bekleniyor. Yılın en büyük teknoloji etkinliği olarak değerlendirilen zirve kapsamında düzenlenecek 110 paralel oturumda 2 gün boyunca 201 konuşmacı yer alacak.

İlk günün kapanışı Candan Erçetin konseri, ikinci günün kapanışı ise komedyen Cem Yılmaz ile yapılacak.

Kaynak: AA