Öğrencilerden Gece Eylemi

Zonguldak’ta kız öğrencilerin kaldığı devlet yurdunda gece eylemi yapıldı.

Üniversiteli kız öğrenciler mahalle halkının şaşkın bakışları arasında internet, sıcak su ve fiş eylemi yaptı.
Bahçelievler Mahallesi’nde Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar ait Karaelmas Yurt Müdürlüğü G Blok’ta kalan kız öğrenciler gece saatlerinde yurt binasını boşalttı. İnternet, sıcak su, yemek fişi ve bir çok eksikliğin olduğunu ifade eden kız öğrenciler, sloganlar attı.

Sıcak suyun akmadığını, kaloriferlerin yanmadığını öne süren öğrenciler, sloganlar attı. Mahalle sakinleri ise öğrencilerin protestosunu şaşkın bakışlarla izledi. Binadan inmeyen öğrenciler ise bulundukları odaların lambalarını yakıp söndürerek eyleme destek verdi.

Yurtta kalan öğrencilerden Tuğçe Akaltun, “Eylemimizin amacı hakkımız olan akşam fişlerini istediğimiz gibi kullanmamamızdır. Yurtta su sıkıntısı yaşıyoruz. Sürekli elektrik aksamında sorunlar çıkıyor. Kaloriferlerde sürekli sıkıntı çıkıyor. Yarı özel yurtta kalan imkanları göremiyoruz. Odalarımız küçük ve küçük dolaplar veriliyor. Odalarımıza buzdolabı verilmiyor. Daha sağlıklı beslenmemiz için güya çalışma yapılmış. Fişlerimi kullandırtmıyorlar. İkinci öğretimde kalan arkadaşlarımız akşam yemeğine yetişemiyor. Atıştırmalık bir şeyler almak istediklerinde ise kabul edilmiyor. Alamıyorlar. Sadece içecek almamız söylendi. Su almak istediğimizde su yeteri kadar gelmiyor. Duşta sürekli sorun çıkıyor. Ya kabinlerde problem oluyor ya da her gün sıcak su bulamıyoruz. Soğuksu ile yıkanmak zorunda kalıyoruz” dedi.

Arkadaşlarına destek amacıyla yurdun önüne gelen Suna Altındaş, “Arkadaşlarımız tamamiyle hakkıdır. Bu gün barınma ve beslenme ‘haktır’ diyoruz. Yurtlardaki sağlıksız koşulları görsünler. Arkadaşlarımıza destek amacıyla buraya geldik. İnternet yok, su yok” diye konuştu.

MÜDÜRLERİN İKNA ÇABALARI
Yurt Müdüreleri Saniye Conkar ve Hatice Gökçen öğrencilerin protestoları üzerine yurt binası önüne geldi. Bloğun yeni açıldığını ifade eden Yurt Müdüresi Hatice Gökçen, “Zannetmeyin ki biz sizinle ilgilenmiyoruz. Blok yeni açıldı. Aşamayacağımız sorunlar var aşacaklarımız var. Aşacaklarımızı zaten aile havasında el birliği ile götürüyoruz. Tek kazan ile idare ediyoruz. Kazanın birisi arıza yapınca kaldık. Kantinle ilgili sorunlarınızı teker teker söyleyin” diyerek öğrencileri ikna etmeye çalıştı.

“PASAKLI KALIYORUZ”
Bülent Ecevit Üniversitesi’nde okuyan Berivan Bozdemir, yurt ile yaşadığı sorunları İHA’ya anlattı. Sıcak su problemlerinin sıklıkla yaşandığını ifade eden Bozdemir, “Bize burası ‘Eviniz Gibi’ diyorlar ama ev ortamını göremiyoruz. Kirden yıkanamıyoruz. Haftada ancak bir defa yıkanabiliyoruz. Sabah duyuru yapılıyor. Akşama su gelmeyecek. İkinci gün bekliyoruz. Pasaklı pasaklı kalmak durumunda kalıyoruz. Abur cubur yedirmiyorlar. Yemek fişlerimizi akşam yemeğine yetişemediğimiz için abur cubura harcama yaptırmıyorlar. Bizi susturmaya çalışıyorlar. Sorunlarımızı çözmüyorlar. Sorunları öteliyorlar” diyerek tepkisini gösterdi.

Uzun süren ikna çabalarının ardından yurt müdüreleri ve öğrenciler sorunları konuşmak üzere yurt binasına girdi.
Kaynak: İHA