Kıyamet adası: En az 942 ölü

Filipinler'i vuran Haiyan tayfunundaki can kaybına ilişkin ilk resmi açıklamada, hayatını kaybedenlerin sayısının en az 942 olduğu bildirildi.

Kıyamet adası: En az 942 ölü
Filipinler ordu sözcüsü Teğmen Jim Alagao, tayfunda 942 kişinin öldüğünü, 275 kişinin kaybolduğunu teyit edebilecek durumda olduklarını söyledi.

Ancak ölü sayısının 10 bine ulaşabileceğine ilişkin Filipinler'deki iki eyalet yetkilisince dün yapılan açıklamalar gözönüne alındığında, can kaybının yapılan ilk resmi açıklamada belirtilen sayının çok üstünde olması bekleniyor.

Gözlemciler, ülkedeki ulaşım ve iletişim hatlarının tayfun yüzünden sekteye uğraması nedeniyle ölü sayısının belirlenmesi ve yardım malzemelerinin dağıtımında güçlükler yaşandığına işaret ediyor. Filipinler'in iç kesimini 8 Kasım'da vurantayfun nedeniyle bölgede ağır hasar meydana geldiğine dikkati çeken gözlemciler, enkazın yolları kapattığını ve çürümeye başlayan cesetlerin çıkarılmasını engellediğini bildiriyor.

Filipinler

Pasifik Okyanusu'nun batısında Güneydoğu Asya'da bir ada ülkesi olan Filipinler, 7107 adadan oluşuyor ve Luzon, Visayas ve Mindanao adı verilen üç ana coğrafi bölgeye ayrılıyor.

Pasifik'te "Ateş Çemberi" diye adlandırılan bölgede bulunması ve ekvatora yakınlığından dolayı tayfunlar ve depremlere açık hale gelen Filipinler, dünyanın biyoçeşitliliği en fazla olan ülkelerinden biri olarak görülüyor.

Başkenti Manila, en kalabalık şehri Quezon City olan Filipinler'in nüfusu 105 milyon. Bunun yanı sıra 12 milyon Filipinlinin yurt dışında yaşadığı, dünyanın en büyük ve en etkili diyasporalarından birini oluşturduğu biliniyor.

Asya'da en kalabalık 7. ve dünyada 12. ülke olan Filipinler'de çeşitli etnisiteler ve kültürler mevcut.
Kaynak: AA