İran'a izin vermeyeceğiz

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 'İran'ın nükleer silah geliştirmesine izin vermeyeceklerini' yineledi

İran'a izin vermeyeceğiz
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Birleşik Arap Emirlikleri'nde-Kerry: "İran'ın nükleer silah geliştirmesine izin vermeyeceğiz"
ABU DABİ-Resmi temaslarda bulunmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BEA) ziyaret eden Kerry, mevkidaşı Abdullah bin Zayid ile biraraya geldi. Görüşmelerde "Mısır'daki olaylar, Körfez ülkelerinin Mısır'a ekonomik desteği ve İran'ın nükleer programının" ele alındığı bildirildi.

Kerry, düzenlenen basın toplantısında, İran'ın nükleer programına ilişkin Cenevre'de hafta sonu yapılan görüşmelerde fikir ayrılığı olmadığını belirtti. İddiaların aksine, Fransa'nın da anlaşma taslağını desteklediğini vurgulayan Kerry, "Pazarlık maratonunun ardından tüm büyük güçlerin bir anlaşmaya vardığını ancak İran'ın bunu kabul edemediğini" söyledi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun görüşmeler konusundaki itirazını "zamansız" bulduğunu söyleyen Kerry, İsrail'e verdikleri sözü yineleyerek "ABD'nin İran'ın nükleer silah geliştirmesine izin vermeyeceğini" belirtti.

Kerry, BAE ve bölge ülkeleriyle, İran'a uygulanacak yaptırımın bölgeye etkisi üzerinde çalışacaklarını ifade ederek, ABD'nin bölgedeki müttefiklerini savunma konusuna önem verdiğini dile getirdi.

Mısır'a ekonomik destek
Mısır'a ilişkin ise Kerry, "Mısır'da, demokratik bir hükümetin kurulmasının, bölgenin tamamını ilgilendiren önemli bir konu olduğu" görüşünü ifade ederek, BAE ve Suudi Arabistan ile Mısır'a ekonomik anlamda destek olmaya devam edeceklerini belirtti. Kerry, ekonomik destek için çalışmalara doğrudan ve bir an önce başlayacaklarını ifade etti.

BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid de ABD ile stratejik ilişkileri bulunduğunu vurgulayarak, gerek Suriye krizinin çözümü gerekse Mısır'da istikrarın sağlanması konularında ortak görüşe sahip olduklarını ifade etti.

İran'ın nükleer programına dair ise Zayid, sorunun diyalog ve diplomasi yoluyla çözümünden yana olduklarını belirtti, İran'ı uluslararası toplumun önünde şeffaf ve net olmaya çağırdı.
Kendi ülkesinin de nükleer programı olduğunu bildiren Zayid, nükleer programlarının uluslararası ortaklık, kabul gören barışçıl bir çizgide olduğunu, uranyum zenginleştirme yolunu seçmeyeceklerini ifade etti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ortadoğu turu çerçevesinde dün de BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile bir araya gelmişti.