(özel) 'Geniş Aileyi Arıyoruz'

Türkiye Aile Platformu Genel Koordinatörü Piyale Çitil, geniş aile yapısının şehirleşmeyle birlikte çekirdek aileye doğru gittiğini belirterek, "Çekirdek aile iyidir, güzeldir, ama büyük ve geniş ailenin ferde ve çocuğa verdiği sağlıklı yapıyı ortaya koyamıyor.

(özel) 'Geniş Aileyi Arıyoruz'
Bu noktada aileyi destekleyici bazı unsurlar harekete geçirilmeli" dedi.

Türkiye'de ve dünya genelinde gün geçtikçe hayati önem kazanan aile müessesesi Bursa'da masaya yatırıldı. Türkiye Aile Platformu öncülüğünde düzenlenen il iştişare toplantılarının üçüncüsü Merinos AKKM'de yapıldı. Bursa'da 3 gün sürecek program, açılış töreni ile başladı

Türkiye Aile Platformu (TÜRAP) Genel Koordinatörü Piyale Çitil, 19 ay önce kurulan platformun Türkiye'de aile odaklı çalışan STK'lar arasında iş birliği yaptığını söyledi.

Şu anda platformun içinde Türkiye'nin çeşitli illerinde faaliyet gösteren vakıf ve dernek yapılanmalarının olduğuna dikkat çeken Çitil, iştişare toplantısına 53 sivil toplum kuruluşunun katıldığına dikkat çekti. 1960 ve 1970'lerden sonra bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de aile yapısının bozulmaya doğru gittiğini kaydeden Çitil, "Burada çeşitli unsurlar var. Toplumsal değişimler ve medyanın rolü etkili. Aile yapısının temelde bozulması, toplumda birçok sıkıntıyı da beraberinde getiriyor. Bu, suç oranlarının artmasına yol açıyor. Kişilerde toplumsal hayata uyum sağlanması ile ilgili sorunlar aile yapısında görülebiliyor. Psikolojik problemler aile yapısının bozulmasından kaynaklanıyor. Burada aile yapısını korumak, aile değerlerini korumak ve geliştirmek için ortak projeler üretiyoruz" dedi.

"GENİŞ AİLEYİ ARIYORUZ"
Türk aile yapısının geniş yapıdan çekirdek aile yapısına doğru ilerlediğini kaydeden Çitil, "Daha evvel Türk aile yapısı geniş bir aile yapısına sahipti. Yavaş yavaş şehirleşmenin getirdiği durumlar bu yapıyı bozdu. Kentleşme, toplum için gereklidir. Ama doğru şehirleşme sayesinde bu olur. Aksi bir durum aile yapısını olumsuz yönde etkiler. Şehirleşme ile çekirdek aileye dönmeye başladık. Bütün uzmanların da söylediği bir durum var. Çekirdek aile iyidir, güzeldir, ama büyük ya da geniş ailenin ferde ve çocuğa sağladığı sağlıklı yapıyı ortaya koyamıyor. Bu noktada aileyi destekleyici bazı unsurlar harekete geçirilmeli. İşte burada bakanlığımızın son dönemlerde yaptığı projeler ve politikalar, aileyi destekleme adına önemli bir adım" diye konuştu.

"BOŞANMALAR AİLE YAPISINI DİNAMİTLİYOR"
Türkiye'de boşanma oranlarının her sene arttığının acı bir gerçek olduğunu kaydeden Çitil, şöyle devam etti:
"İstatistikler bunu gösteriyor. Her yıl bir önceki yıla göre boşanma oranları daha artıyor. Bu da aileyi dinamitleyen en önemli faktör. Boşanma oranlarının önüne geçilmesi lazım. Buradan başlarsak, farklı farklı noktalardan aile kurumunun desteklenmesi lazım. Boşanmayı tetikleyen birçok unsur var. Kişilerin birbirini tanımamaları, aile kurmaya hazır olmadan aile ortamına girmeleri aile yapısını tetikliyor. Bunun önüne geçmenin yolu da ailenin rahat yaşayabileceği ortamlar oluşturmaktır."

FAİZSİZ EVLİLİK KREDİSİNE DESTEK
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in evlenen çiftlere 10 bin liraya kadar faizsiz kredi verileceğine yönelik açıklamalarını olumlu karşıladıklarını anlatan Çitil, "Ekonomi, ailenin temel meselelerinden bir tanesi. Biz olumlu karşılıyoruz. Bunun iyi bir etkisi olacaktır".
Kaynak: İHA