Doğru Kurulmayan Soba Can Alıyor

Havaların soğumasıyla birlikte ev ve iş yerlerinde yaşanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin, sobanın doğru kurulmaması ve yakılmamasından kaynaklandığı belirtildi.

Doğru Kurulmayan Soba Can Alıyor

Havaların soğumasıyla birlikte ev ve iş yerlerinde yaşanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin, sobanın doğru kurulmaması ve yakılmamasından kaynaklandığı belirtildi. Bartın Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Hürol Aksu, soba zehirlenmelerinin bilinçli kullanım ile engellenebileceğini söyledi.

Dr. Aksu,” Kış aylarına girilmesi nedeni ile sobadan sızan Karbon monoksit gazından dolayı maalesef her yıl yüzlerce kurban veriyoruz. Karbon monoksit kokusuz, renksiz, tatsız bir gazdır ve özellikle uykudayken fark edilmesi oldukça güçtür. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller. Ölüme sebep olan bu olaylar bilinçli kullanım ile engellenebilir. Sağlıklı bir soba kurulumu için hava çekimine uygun bir bacaya ihtiyacımız var. Boruları sobanın gaz çıkışının üzerine gelecek şekilde monte etmeli ve kömürü sobanın yarısına kadar koymalıyız. Ardından sobayı üstten yakmalıyız. Yatarken asla sobaya yakıt eklemesi yapmamalıyız” dedi.

Soba zehirlenmesi ile ilgili baca temizliğinin çok önemli olduğunu ifade eden Uzman Dr. Hürol Aksu,” Yılda en az iki kez mutlaka baca temizliği yaptırmalıyız. Gaza mağruz kaldığınızda başınız döner, mideniz bulanır ve hareketleriniz yavaşlar. Bu durumda hemen rahat nefes alacak bir yere gitmeli, ortamı havalandırmalıyız. Unutmayınız ki soba değil, ihmal öldürür" dedi.

Kaynak: İHA