Bebeklerde Sarılığa Dikkat

Nazilli'de anne karnında iken kalçasında çıkık tespit edilen bebeğin 1 haftalıkken kan değişimi yapıldı.

Bebeklerde Sarılığa Dikkat

Doğumu başarılı bir şekilde gerçekleştirilen Hasan-Hülya Karahalil çiftinin bebeği tetkikler sonucu kanında sarılığa rastlanırken, Çağan bebek için alınan kan değişimi kararı ile operasyon başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre Çağan bebeğin oldukça sağlıklı bir şekilde hayatına devam ettiği ve rutin kontrollerinin yapıldığı belirtildi. Anne Hülya Karahalil başarılı operasyonun ardından sağlığına kavuşan Çağan bebek ile birlikte doktorları Özlem Demirel’i ziyaret ederek teşekkür etti.

Bebeklerin kanındaki sarılık (bilirubin) düzeyinin aşırı yükselmesinde beyne yerleşerek zeka geriliğine ve gelişme geriliğine neden olduğunu ifade eden Özel Referans Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Demirel; “Eğer kandaki sarılık düzeyi doğum saatine göre normal seviyesinden üst düzeylere çıkarsa, bebeğinizin beyninin zarar görmemesi için kan değişimi yapılması gerekir. Kan değişimine karar verirken, bebeğinizin doğum haftasına, düşük doğum ağırlığında olup olmamasına ya da başka bir hastalık olup olmadığına bakılarak karar verilir. Kan değişimi aileleri ürküten bir durumdur, ancak uygun zamanda ve ehil ellerde yapıldığında hayat kurtarıcı bir işlemdir. Bebeklerin doğumdan sonra ilk günlerde karşılaştığı sorunlarından biri yeni doğan sarılığıdır. Sağlıklı ve zamanında doğmuş bebeklerin yüzde 60'ında, erken doğan bebeklerin ise yüzde 80'nin de sarılık görülür” dedi.

BELİRTİLERİNE DİKKAT
Sarılık belirtilerini de sıralayan Uzm.Dr. Özlem Demirel; “Bebeğinizin sarılık geçirdiğini, uyku hali, emmede azalma ve sarı renginden anlayabilirsiniz. Cildindeki bu değişiklikleri gün ışığı veya aydınlık bir ortamda görebilirsiniz. Bu nedenle bebeğinizin ilk günlerinde onu iyi ışık alan bir ortamda günde birkaç kez gözlemleyin. Tabi bu değerlendirme klinik deneyim gerektirir ve yanılmalara neden olabilir. Bu yüzden, şüphelendiğiniz her durumda hekime danışılmalı, gerekirse bebeğinizin sarılık değerini ölçtürmelisiniz. Fizyolojik sarılığa yakalanan bebeğinizin herhangi bir tedaviye gerek kalmadan iyileşmesi muhtemeldir. Mutlaka uzman doktor takibi altında bu döneminin geçirilmesini sağlamalısınız. Eğer ki bebeğinizin yüksek seyreden sarılığının tanı ve tedavisinde geç kalırsanız, ‘kernikterus’ denilen bir hastalığın oluşmasına neden olabilir. Sarılık beyinde birikir, beynin özel alanlarını etkiler ve sonucunda da kalıcı beyin hasarına yol açar” ifadelerini kullandı

Kernikterus hastalığını da tanıtan Demirel; “Yeni doğan bebeklerin şiddetli sarılık geçirmeleri halinde, kanda yükselen bilirubinin kan-beyin bariyerini geçerek beynin bazı çekirdeklerine zarar vermesi durumudur. Çocukta zeka geriliği ve spastisite görülür” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA