Türkiye'nin gücü AB'yi endişelendiriyor

Prof. Dr. Esposito, "Türkiye'nin ekonomik gücü AB'yi endişelendiriyor." dedi.

Türkiye'nin gücü AB'yi endişelendiriyor
Amerikalı ünlü İslam araştırmaları uzmanı ve Washington'daki Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. John L.Esposito, Bosna Hersek İslam Birliği'nin (Diyanet İşleri Başkanlığı) davetlisi olarak geldiği Saraybosna'da, Türkiye'nin AB süreci ile ABD ve Avrupa'daki İslamofobi ile ilgili soruları cevapladı.

Esposito, Türkiye'nin AB'ye katılım süreciyle ilgili, çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'nin ekonomi açısından AB için bir tehdit oluşturduğunu savundu.

Türkiye'nin AB'ye katılımına izin verilmemesinin nedenlerinin artık sadece din ve kültürden kaynaklanmadığını, artık büyük ve güçlü bir ülke olduğu için ekonomik nedenin de ortaya çıktığını ifade eden Esposito, şöyle konuştu:

"Bazı insanların farkında olmadığı küçük ülkeler Avrupa Birliği'ne alınırken, Türkiye'nin dışarıda bekletilmesi büyük bir ironidir. Türkiye ve Bosna Hersek'in Müslüman ülke oldukları unsuru var. Rahmetli Turgut Özal, zamanında bir arkadaşıma söyledi ki, 'Avrupa'da Müslüman bir ülke olmamız'AB'ye katılımımız konusunda en temel sorunumuz olacak'. Böyle bir sorun var ortada, fakat Türkiye'nin AB'ye alınmamasının sebebi şu anda daha fazla ekonomidir. Avrupalılar bu konuda ne yapacağını bilmiyor ve büyük endişe içerisindeler."