Dünya Ruh Sağlığı Günü

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Birimi’nde görevli Psikolog Elçin Oygur Şıkyazar, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle açıklama yaptı.

Dünya Ruh Sağlığı Günü

1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim'de kutlanan Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün bu yılki temasının Şıkyazar, ‘Ruh Sağlığı ve Yaşlılar’ olarak belirlendiğini kaydetti.

Yapılan bir araştırmaya göre 55 yaş ve üstü erişkinlerin yüzde 20’sinde ruhsal bozukluğun tespit edildiğini aktaran Psikolog Şıkyazar, “Yaşlı insanlar sıklıkla birden çok sağlık problemi yaşarlar. Amerika'da 2001'de yapılan bir çalışmada 55 yaş ve üzeri erişkinlerin yüzde 20'sinde ruhsal bozukluk tespit edilmiştir. Yaşlılarda ruhsal bozukluklar, sağlık personeli ve yaşlıların kendileri tarafından sıklıkla göz ardı edilmekte ve atlanmaktadır. Yaşlılar bu konularda genelde yardım arayışında olmamaktadırlar. Yaşlılarda görülen ruhsal bozukluklardan olan demans, yaşlılarda başkalarına bağımlılığın ve engelliliğin önde gelen nedenidir. Yaşlılığın normal bir parçası değildir ve yaş arttıkça görülme sıklığı artar. Demans vakalarının yüzde 2 ila 10'u 65 yaş altında görülür. 65 yaşından sonra her 5 yılda bir demans sıklığı iki katına çıkar. DSÖ ve Uluslararası Alzheimer Hastalığı Birliği’ne göre 60 yaş ve üzerindeki popülasyonun yüzde 4,7'sinde demans görüldüğünü bildirmiştir. Yaşlılarda görülen diğer ruhsal bozukluk olan depresyon bu yaş grubunda yaygın olarak görülür. Yaşlılarda görülen depresyon belirtileri erken yaşam döneminde görülenlerden farklıdır. Belirtiler daha çok bedensel şikâyetler şeklindedir. Depresyonun diğer fiziksel hastalıklarla ve şikâyetlerle beraber görülmesi tanıyı zorlaştırabilir. Bu grup hastada alkole bağlı problemler de sık görülür. Yaşlılarda, anksiyete çoğu zaman depresyonun bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir ve depresif duygu durumla ilgili bedensel belirtileri artırabilir" ifadelerini kullandı.

Yaşlılara bakım hizmeti verenlerde depresyonun sık görüldüğüne de dikkat çeken Şıkyazar, bu kişilerin depsikososyal olarak desteklenmesi gerektiğini bildirdi.
Kaynak: İHA