ASÜ Akademik Yılı Açıldı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) 2013-2014 Akademik Yılı düzenlenen törenle açıldı.

ASÜ Akademik Yılı Açıldı
ASÜ Konferans Salonu’nda düzenlenen törene il protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Tören, Nihan Üçyıldız’ın ‘Tuvaldeki Nostalji Aksaray’ isimli resim sergisinin gezilmesiyle başladı.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin en dinamik ve en hızlı gelişen üniversitelerinden birisinin Aksaray Üniversitesi olduğunu belirterek, üniversitede 2011 yılında 8 bin 200 öğrenci olduğunu, bugün öğrenci sayısının 15 bin 500 civarına geldiğini ifade etti.

Tüm akademisyen sayısının 480’den 650’ye ulaştığını ve 90’ın üzerinde aktif bölüm ve programın olduğunu belirten Rektör Acar, “4 olan fakültemiz bugün 9’a ulaşmış durumda. 9 fakültemiz, 4 yüksekokulumuz, 7 meslek yüksekokulumuz, 2 enstitümüz ve 7 araştırma ve uygulama merkezimizle faaliyetteyiz. Yüksek Lisans ve Doktora programlarımızın sayısı son 2 yılda 6’dan 18’e çıktı. Ayrıca daha önce olmayan Tezsiz Yüksek Lisans programını açtık” dedi.

Rektör Acar, Türkiye’nin dışa açılma vizyonu çerçevesinde üniversiteyi uluslararası düzeye çıkarmak için yabancı uyruklu öğrenci kabul etmeye başladıklarını ve 100’ü aşkın yabancı öğrencinin ASÜ’de öğretim gördüğünü söyledi.

Aksaray Üniversitesi’nin Türkiye’nin en özgür üniversitesi olduğunu kaydeden ve üniversitelerden doğaları gereği özgür mekanlar olması beklendiğini vurgulayan Prof. Dr. Acar, “Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı normalleşme sürecine ve kuşak değişimine paralel olarak üniversitelerimiz bugün eskiye kıyasla daha özgür mekanlar. Aksaray Üniversitesi’nin bu çerçevede diğer üniversiteler arasında ağırlıklı bir yeri var. Üniversitemizde hiç kimseye, hiçbir ayrımcılık yapılmamaktadır. Düşünce ve ifade özgürlüğü sonuna kadar kullanılmaktadır. İnsanlara siyasi görüşlerinden, ideolojik tercihlerinden, kılık kıyafetlerinden, mekteplerinden, mezheplerinden, meşreplerinden dolayı herhangi bir ayrımcılık yapılmamaktadır, bir ötekileştirme ve dışlama asla söz konusu değildir” diye konuştu.

Aksaray Üniversitesi’nin hızlı gelişimine hayırseverlerin de önemli katkılar sunduğunu belirten ve tüm hayırsever iş adamlarına teşekkür eden Rektör Acar, şöyle devam etti:
"Hayırsever iş adamlarımıza üniversitemize sağladıkları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Veteriner Fakültemizi Sayın Osman Altuntaş, İslami İlimler Fakültemizi ise Sayın Yalçın Kulak yaptıracak. Bunlarla birlikte diğer fakültelerimiz de yapılırsa kısa sürede hizmete girer ve Aksaray Üniversitesi, normal şartlarda bir üniversitenin 30 yılda ulaşacağı mesafeye henüz 10 yaşında ulaşabilir. Bugün 15 bini bulan öğrenci sayımız 25 binleri bulur. Aksaray’ın merkez nüfusu 200 bin. Bunun yüzde 10’u 20 bin yapar. Üniversitenin nüfusu ile şehrin nüfusu arasındaki altın oran yüzde 10-15’dir. Dolayısıyla Aksaray Üniversitesi, orta vadede 25 bin öğrenci kapasitesine ulaşmakla, gelişimini önemli ölçüde tamamlamış olur.”
Rektör Prof. Dr. Mustafa Acar’ın konuşmasının ardından Belediye Başkanı Nevzat Palta ve Vali Yardımcısı Tolga Polat kürsüye gelerek birer konuşma yaptı. Açılış konuşmalarının hemen sonrasında müzik dinletisi icra edildi. Törenin devamında fakültelerine en yüksek puanla giren öğrencilere hediyeleri verildi, akademik yükselme ve atamaların ardından unvan alan Yardımcı Doçent ve Doçentler ise cübbe giydi.

Akademik yılın ilk dersini Prof. Dr. Ruşen Keleş verdi. ‘İnsan Hakları Olarak Kent ve Çevre Hakları’ konulu ilk derste son derece önemli hususların altını çizen Keleş, gerek kent hakları, gerekse çevre haklarının, insanların kent ve çevre üzerindeki menfaatlerinin korunmasını ve geliştirilmesini amaçladığını vurguladı. İnsan haklarının üç kategoriye ayrıldığını kaydeden Prof. Dr. Ruşen Keleş, “Bu hakların birincisi yurttaşlık hakları, ikincisi kültürel, ekonomik ve sosyal haklar, diğeri ise üçüncü kuşak insan haklarıdır. Üçüncü kuşak insan hakları içerisinde çevre hakkı, barış hakkı, kalkınma hakkı, bilgi edinme hakkı ve hatta insanlığın ortak mirası olan kültür ve mimari varlıklar üzerindeki haklar yer almaktadır” dedi.

İlk dersin bitiminde ASÜ Rektörü Acar, Prof. Dr. Ruşen Keleş’e günün anısına bir hediye takdim etti. Tören, düzenlenen kokteylin ardından tamamlandı.
Kaynak: İHA