Vali Güvenç Açıklaması

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen GAP Bölgesi Kentleşme Çalıştayı’na katıldı.

Vali Güvenç Açıklaması

Mekansal planlama, kentsel dönüşüm, konut ve arsa üretimine dair politikalar, kentsel teknik altyapı, ulaşım, kentlileşme ile sosyo-ekonomik yapı gibi konuları içeren çalıştaya; Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Mardin Valisi Ahmet Cengiz, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Şanlıurfa Belediye Başkan Vekili Fevzi Yücetepe, Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Harran Üniversitesi Rektörü Halil Mutlu, GAP Bölgesi’ndeki kurum ve kuruluşlar, ilgili bakanlıklar, üniversiteler ve özel sektörden uzman, yetkili ve akademisyenler katıldı.

Çalıştayda konuşan Vali Celalettin Güvenç, “Belki de Türkiye’nin en az konuşulan, en önemli sorununu masaya yatırıyoruz. Ama yoğun gündem arasında bu önemli konu hak ettiği ölçüde tartışılmıyor. Kentleşme ve kentsel dönüşüm Türkiye gibi bir ülkede bana göre her an gündemin birinci maddesinde olmalı. Tüm tarafların da duyarlılığı bu konu üzerine yoğunlaşmalı” dedi.

“Belediyelerin, tüm kamu kurumlarının bölge illerindeki nüfus dağılımına dikkat ederek hareket etmesi gerekir” diyen Vali Güvenç; bu işin sadece belediyelerce çözülemeyeceğini, çözüm için mevzuatta iyileştirmelerin yapılması gerektiğini dile getirdi.

Çalıştayın yapıldığı illerde bu konularda hassas olunması gerektiğini sözlerine ekleyen Vali Güvenç, başta Şanlıurfa olmak üzere, bu illerde yapılacak çok işin olduğunu kaydetti.

Kentleşme konusunda kamuoyu duyarlılığının arttırılması gerektiğinin altını çizen Vali Güvenç, kavram karmaşasının da çözülmesi gerektiğini ifade ederek, “Şehirlerde meydanlar da olacak, parklar da olacak. Sürdürülebilir olanı takip etmek lazım. Nerede meydana ihtiyaç var, nerede parka ihtiyaç var, nerenin hemen ağaçlandırılması lazım. Bütün bunları akılcı bir şekilde yapmamız lazım” şeklinde konuştu

“Batıda bununla ilgili istifade edebileceğimiz gerçekten çok güzel örnekler var” diyerek mevcut kent yapılarından örnekler veren Vali Güvenç, “Eskiyi koruyarak yenileri de yapmak mümkün. Çünkü nüfus artıyor. Sürdürülebilir olandan yana olmak zorundasın. Dayatmak değil yönetmek zorundasın. Katılım sağlayarak, duyarlılığı arttırarak ve herkesin fikrini alarak bunu yapmak zorundasın” ifadelerini kullandı.

Halk arasında ‘yöneticilerde çevre duyarlılığı eksik’ algısının olduğunu sözlerine ekleyen Vali Güvenç, bu algı yanlışlığının da yöneticiler tarafından düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

Mardin Valisi Ahmet Cengiz ise şöyle konuştu:
“Her kamu hizmetinde olduğu gibi kentleşmede de insan odaklılığın önemi yadsınamaz. Günümüzde rantın ön plana çıktığı felsefede insanın huzuru ve mutluluğu ötelenmiş gibi duruyor. Halbuki kentleşmede bu unsura özellikle ağırlık verilmelidir.”
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Saderettin Karahocagil de bir konuşma yaparak, ülke genelinde ve bölgede mevcut coğrafi koşullara, kent-kır ayrımına, tarihi, kültürel ve çevresel değerlere uygun, insan ve toplum ihtiyaçlarına cevap veren, daha geniş ortak kullanım alanlarına sahip, sürdürülebilir, erişilebilir, yüksek standartlarda yaşanabilir mekanların oluşturulmasına değinerek, GAP Bölgesi’nde yer alan kentsel yerleşimlerin düzenli ve sağlıklı gelişmesi ile kentlileşme olgusunun yaygınlaştırılması için sosyal, ekonomik ve mekansal alanlarda topyekun bir iyileştirme çalışmasının yürütülmesinin öneminden bahsetti.

Yapılan konuşmaların ardından Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın video konferansı çalıştaya katılanlara aktarıldı. Bakan Yılmaz, Türkiye içindeki kalkınmışlık farklarını gidermeye çalıştıklarını, ortalamanın altında olan bölgeleri ortalamaya yaklaştırmaya çalıştıklarını belirtti.

Çalıştay konunun uzmanı katılımcılar tarafından görüşlerin aktarılması şeklinde devam etti.
Kaynak: İHA