Kurban Kesen Vatandaşlara Önemli Uyarı Açıklaması

Kayseri’de bulunan Özel Dünya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Birkol, Kurban bayramı süresince aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek mide, kalp ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açabileceğini belirtti.


Birkol, “Kurbanlık hayvan kesiminde uygun hijyenik koşullar sağlanmalı, bu koşullar sağlanmaz, veteriner kontrolü olmazsa salmonella, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riski arta” dedi.

Kurbanda kesilen etlerin kesinlikle hemen pişirilerek yenmemesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Esma Birkol, Kurban bayramında yapılan yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra hatta sabah kahvaltısında tüketilmesinin geldiğini söyledi.

Birkol, “Etin bekletilmeksizin aynı gün pişirilmesi, rigor denen ölüm sertliğini beraberinde getireceği için etin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Dolayısıyla buzdolabında 1-2 gün bekletildiğinde tam yumuşama sağlanır ve etin lezzeti artar" diye konuştu.

Birkol şu uyarılarda bulundu:
“Et büyük parçalar halinde değil, tek pişirimlik ve küçük parçalar halinde, kuşbaşı veya kıymalık olacak şekilde temiz poşetlerde saklanmalı.

Buzdolabının buzluk kısmı veya derin dondurucu saklama için uygundur. -4 derecede 3-5 gün, -18 derecede 3 ay süre saklanabilir.

Buzluktaki et pişirileceği zaman çözdürme işlemi kalorifer üzerinde, sıcak su altında değil, buzdolabının alt rafında yapılmalı. Çözdürülen et hemen kullanılmalı çünkü bekleyen veya tekrar dondurulan et zehirlenmelere neden olabilir.

Yağlı etin doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin fazla olması nedeniyle az yağlı veya yağsız et tercih edilmeli. Bu tercih, kalp damar ve tansiyon hastalığı olanlar için de en sağlıklı seçim olacaktır.

Özellikle kurban bayramında sakatat ve kuyruk yağı tüketilmemesine özen gösterilmeli.”
Eti pişirme yönteminin etin kalitesini doğrudan etkilemekte olduğunu ifade eden Diyetisyen Esma Birkol, etin lezzeti, kıvamı, kokusunun, vitamin-mineral içeriği ve tamamen pişirme yöntemiyle ilgili olduğunu söyledi.

Birkol, “Kırmızı et içerdiği demir, magnezyum, çinko, fosfor, folik asit, B6 ve B12 ile iyi kaliteli hayvansal bir proteindir. Ancak doğru pişirme yöntemi tercih edilmezse besin öğesi kayıpları olur. Haşlama, ızgara veya fırın en sağlıklı pişirme yöntemidir. Kızartma veya kavurmadan özellikle kaçınılmalıdır.

Etin ateşe doğrudan temasını sağlayacak pişirme yöntemleri kanserojen öğelerin oluşumuna neden olurken folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinde kayba yol açar. Etin içi ve dışı iyi pişmiş olmalı, çiğ kalması, hem sindirim sistemi parazitlerine hem de besin zehirlenmelerine neden olabilir.

Etin gözle göremediğimiz yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle pişirirken ayrıca yağ eklenmemeli” diye konuştu.

Kaynak: İHA