Alaca Şehitleri Törenle Anıldı

Aziziye Kaymakamlığı tarafından Alaca köyünde 10 Mart 1918 yılında Ermenilerce şehit edilen 278 kişi için anma töreni düzenlendi.


Alaca köyündeki şehitlikte saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan törende, Ermeni çetelerinin katlettiği Müslümanların anıt mezarları ziyaret edildi. İlçe Müftüsü Nurettin Akgül tarafından şehitler için dua okundu.

Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, programın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelecek nesillere tarihi bilinci aşılamanın en önemli yolunun, öğrencilere tarihi mekanları anlatmak olduğunu söyledi.

Sözde Ermeni soykırımı iddialarının gelecek nesiller tarafından iyi bilinmesinin önemine değinen Kürkçüoğlu, şöyle devam etti:

"Sadece Alaca'da 278 kadın, erkek ve çocuk olmak üzere savaşla alakası olmayan Müslüman Türk insanı burada katledildi. Tarihi anlatırken bu mekanları gençlere gezdirmek lazım. Gelecek kuşaklara sağlam bir zemin bırakmak için bunları anlatırsak daha kalıcı ve gerçekçi bilgilere sahip olurlar. Çünkü şehitlikler Türk milletinin kutsal saydığı önemli mekanlardır. Buralar yapılan katliamların bir belgesidir ve tarihi gerçekleri çocuklarımıza anlattığımızda bunu belgesiyle ortaya koymamız lazım. Hiçbir belgeye dayanmayan bilim dünyasının kabul etmediği, sözde Ermeni soykırımı iddialarına en güzel yanıt da bu şehitliklerdir. Üzerimize atılan asılsız soykırım çamurunu temizler ve gençlere buraları anlatırsak geleceğimize sahip çıkan nesillerin yetişmesini sağlarız."

Alaca Şehitliği'nde düzenlenen programın ardından Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü'nde öğrenci ve öğretmenlere Ermeni mezaliminin anlatıldığı bir konferans verildi.

Törene, Aziziye Kaymakamı Zafer Öz, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Metin Köklü ile çok sayıda öğrenci ve öğretmen katıldı.

Kaynak: AA