Demokratikleşme Paketi

Başörtüsü yasağı nedeniyle kazandığı bölümde 24 yıl sonra eğitime başlayan Gaziantepli Hanife Demir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketine ilişkin, "Türkiye açısından gurur verici, olması gereken tablo" dedi.

Liseyi okul ikincisi olarak bitirdikten sonra üniversite sınavına giren Demir, 1987 yılında Atatürk Üniversitesi Arap Dili Bölümünü kazandı ancak 12 Eylül döneminde getirilen başörtüsü yasağı nedeniyle okuyamadı. Yıllar sonra çıkan afla okuluna dönme imkanı bulan Demir, başörtü yasağının devam etmesi nedeniyle üniversiteye devam edemedi. 2011 yılında genel afla Kilis 7 Aralık Üniversitesi'ne kayıt yaptıran Demir, şu anda 3. sınıfta okuyor.

Darbelerin ardından getirilen yasak nedeniyle okuluna 24 yıl sonra kavuşan Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesini zor ikna ederek liseye kayıt yaptırdığını ve okulunu ikincilikle bitirdiğini söyledi.

Hedeflerine ulaşabilmek için üniversite sınavına girdiğini anlatan Demir, şöyle devam etti:

"1986-1987 döneminde üniversiteyi kazandım. Kızların okutulmasına sıcak bakılmıyordu. Büyük mücadelelerle okula başladım. Köyden şehre gittim, okulu ikincilikle bitirdim. Üniversiteye gittim, arkadaşlarım kayıt yaptırırken benden kayıt için örtümü istediler. Bu nedenle okula devam edemedim, kaydımı dondurdum. Sonra farklı dönemlerde başörtüsü yasağı kalkmaksızın darbe dönemlerinde af geldi. Yasak devam ettiği için affın bir anlamı yoktu. 2011 yılında hem yasak kalktı, hem af geldi, hem de bulunduğumuz ilde başlama kolaylığı getirildi.

Şu anda Kilis 7 Aralık Üniversitesi Arap Dili Edebiyatı Bölümü 3'ncü sınıfta okuyorum."

-"Kızımda benim gibi sorunlar yaşadı"

Demir, 4 çocuk annesi olduğunu, en büyük çocuğunun üniversiteyi bitirdiğini, bu sene öğretmenliğe başladığını dile getirdi. Kızının başörtüsü yasağından kısmen etkilendiğine dikkati çeken Demir, şöyle dedi:

"Kızım okulu kazandığı dönemde katsayı farkı vardı ve başörtüsü yasağı devam ediyordu. Kızımda benim gibi sorunlar yaşadı. Üniversite sınavına gireceği zaman her çocuk sınav heyecanı yaşarken, 'o başörtümle hakarete uğrayacak mıyım' stresiyle sınava girdi. Çocuğuma 4 ay terapi uyguladım. Hiçbir şeye aldırmayacaksın hiçbir şey moralini bozmayacak dedim. Herkes çocuğunu uyuturken ben çocuğumun peruğunu yıkadım. Çocuğum o stresle sınava girdi. Kitapçık yüzüne fırlatıldı. O moralle üniversiteyi kazandı, üniversiteyi bitirinceye kadar yasaklar kalktı. Çocuğum şu an çok rahat şekilde görevini sürdürüyor."

Okulunu 2015 yılında bitireceğini belirten Demir, dersleri kavramada bir sıkıntı yaşamadığını ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketine de değinen Demir, "Türkiye açısından gurur verici, olması gereken bir tablo. İnsanla, insanın değerleriyle uğraşılması bugüne kadar çok büyük bir ayıptı. Şimdi çok sevinçliyiz. Ülkem adına çok mutluyum" dedi.

Şimdi de KPSS'de 40 yaş üzeri kişilerin sınava en fazla iki kez girme hakkı nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan Demir, "Okulu bırakalı 25 sene olmuş. Yaş belli bir sınıra geldi. Üçüncü sınıfa geçtim, okulumu bitiriyorum. Bu kez kamuda görev alma durumum riske girdi. Şu anda karşımda bir KPSS var. Mağduriyet kısmen giderildi ama geriye dönüp haklarımızı kazanmamız söz konusu değil" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA